Za misiju u Maliju treba 950 miliona dolara

U Maliju treba biti raspoređeno do 6.000 vojnika u okviru Afričke međunarodne misije podrške Maliju te oko 2.000 vojnika iz Čada (AFP)

Zapadnoafričkim zemljama će biti potrebna pomoć od 950 miliona dolara da bi održavale misiju vojne pomoći u borbi protiv pobunjenika u Maliju, izjavio je Charles Koffi Diby, ministar vanjskih poslova Obale Slonovače, na sastanku ministara vanjskih poslova Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

To je dvostruko veća suma od one koje su ECOWAS-u u januaru obećale donatorske zemlje za finansiranje multinacionalnih afričkih trupa u Maliju, koje bi brojale do 8.000 vojnika, izvještava AFP.

U Maliju treba biti raspoređeno do 6.000 vojnika u okviru Afričke međunarodne misije podrške Maliju (AFISMA), kao i oko 2.000 vojnika iz Čada, koji ne bi bili dio snaga kojima rukovodi Nigerija, ali bi djelovali u saradnji s njima.

Potrebna sredstava

Diby naglašava da je od vitalnog značaja da AFISMA, koja bi u budućnosti sve više odmjenjivala francuske trupe u Maliju, ima na raspolaganju sva sredstva koja su joj potrebna.

Kao jedan od prioriteta Diby ističe i zaštitu tuareškog stanovništva u Maliju od svih vrsta zlostavljanja.

Posljednjih sedmica svjedoci i međunarodne nevladine organizacije ukazuju na brojna kršenja ljudskih prava, često od strane vojnih snaga Malija, čije su žrtve tuareška i arapska zajednica, za koje lokalno stanovništvo sumnja da daju podršku pobunjenicima.

Ministarski sastanak u Abidjanu prethodi redovnom samitu zemalja članica ECOWAS-a, koji u srijedu i četvrtak treba biti održan u Yamoussoukrou, političkom sjedištu Obale Slonovače.

Izvor: Agencije