Za kompromis potrebno dvoje: Kosovo i Srbija, takse i Interpol

Centralnoj izbornoj komisiji Kosova predane su liste kandidata za članove sedmog saziva Skupštine Kosova (EPA)

Najava većine političkih partija koje će se takmičiti na izborima na Kosovu u oktobru da će takse od sto posto koje su nametnute Srbiji BiH ostati, ako one bude na vlasti, i izjava srbijanskog šefa diplomatije Ivice Dačića da će podnijeti ostavku ako Kosovo na narednoj sjednici Interpola u Čileu dobije zeleno svjetlo za prijem u tu organizaciju, ne daju razlog za optimizam kada je u pitanju nastavak procesa normalizacije odnosa između dvije zemlje koji je već dugo u zastoju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kazao je da “ne postoje ni policijski, ni politički, ni pravni razlozi“ da Kosovo na sjednici Interpola, koja će također biti održana u oktobru, bude primljeno u tu policijsku organizaciju.

Analitičari ističu da je za svaki dijalog potrebna spremnost dvije strane.

Male su šanse, mišljenja je politički analitičar Belul Beqaj, da će doći do nove politike, a velika je, kako tvrdi, vjerovatnoća da ćemo vidjeti već viđene scenarije.

Njemačka i SAD

To se, ističe, odnosi na Kosovo i na Srbiju Srbiju.

“Dok su ove elite na vlasti ja ne očekujem kvalitetne promjene, naprotiv, ne isključujem mogućnost da će se kosovsko-srpski odnosi zakomplikovati, ukoliko se ne nađe jedinstven pristup između Njemačke i SAD-a oko modela sporazuma“, kaže Beqaj.

Nerealno je očekivati, smatra on brzo rješenje, jer je tokom dosadašnjeg dijaloga stvoren veliki konceptualni jaz .

“Suštinsko pitanje je vezano za razgraničenje , odnosno , podjelu… Preduslov je da se stvori jedinstven unutrašnji pristup koji će se uklopiti u vanjskopolitički pristup Berlina i Washingtona. Kosovo, za razliku od Srbije , ima jedan dodatni, ozbiljan problem . Neke stranke su svoju izbornu politiku svele na  populistički program povezan s taksom, tako da će biti veoma teško očekivati da će doći do preispitivanja određenih pitanja ukoliko one preuzmu vlast ili postanu dio koalicione vlasti“, smatra Beqaj.

Nakon što su carine na robu iz Srbije i BiH uvedene, vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić nije bio optimističan da će se to pitanje brzo i uopće riješiti s tadašnjom Vladom na Kosovu, jer se, kako navodi, radi o začaranom krugu odnosa sa Srbijom u kojem je dodatno i BiH bila kolateralna žrtva.

Čitava priča je, ističe, uzavrela upravo zbog pitanja Interpola ali i povlačenja priznanja Kosova što je operacija koju u nekoj mjeri, kaže, uspješno provodi Srbija uz podršku Rusije.

“To naravno osim simboličkog značaja nije donijelo ništa dobro ni Srbiji ni Kosovu, a šteta je na kraju multiplicirana uvođenjem carina“.

Sada je, za razliku od ranijeg razmišljanja, ipak sklon vjerovati da će se to pitanje lakše riješiti nakon kosovskih izbora.

Političko iskustvo novog komesara za proširenje

Čini mu se da su političke snage naklonjenije kompromisima u prednosti.

“No za svaki dijalog je potrebno  spremnost ne samo jedne strane. Nemoguće je očekivati od Kosova da povuče ustupak, a da Srbija nastavi identičnu politiku. Stoga je važno da i srpska diplomacija, a prije svega predsjednik Vučić iskoristi priliku promjene vlasti za normalizaciju zategnutih i štetnih odnosa. Vjerujem da će Kosovo povući čak i prvo ustupak, vjerojatno suspenzijom odluke o carinama, i tu priliku će trebati iskoristiti žurno i konstruktivno“, kaže Avdagić.

Smatra da su sve strane svjesne da dosadašnji pristup reakcijama na međuodnos ne doprinosi nikome.

“Vanjski posrednici su naravno nužni ali kao što sam kazao, mislim da će nova Vlada Kosova biti spremna na povlačenje prvog poteza. S druge strane pregovori sa Srbijom će biti nešto kompleksniji, i tu će sigurno biti dodatnih zahtjeva ili bolje rečeno prohtjeva. U EU Komisiji bi se proširenjem i susjedstvom trebao baviti mađarski kandidat Laszlo Trocsanyi kojemu odnosi u regiji neće biti nepoznanica, a sam ima prilično veliko i široko političko iskustvo. Dodajmo tomu da kao kandidat Viktora Orbana može lakše otvarati vrata u Beogradu tako da je to u startu dobra početna pozicija što se tiče Unije“.

Matthew Palmer, novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, zaključuje Avdagić, je vrlo optimistično pristupio ideji obnavljanja pregovora Kosova i Srbije i ima svježu političku energiju, “tako da kad podvučemo crtu, moj osobni dojam je da treba svakako očekivati pozitivne pomake“.

Centralnoj izbornoj komisiji Kosova predate su liste kandidata za članove sedmog saziva Skupštine Kosova, koji će biti birani na oktobarskim vanrednim izborima, podnijelo je 25 političkih partija, koalicija i pojedinaca.

Izvor: Al Jazeera