Za izlazak iz krize Irak se nada porastu cijena nafte

Sastanak zemalja članica OPEC-a, Rusije i ostalih nečlanica, bit će održan u Beču 10. prosinca, a tada bi se trebali utvrditi i detalji smanjenja proizvodnje nafte.

Cilj dogovora je stabilizacija tržišta i rast cijena barela, jer budžeti zemalja proizvođača nafte velikim dijelom ovise o prihodima od crnog zlata. Među njima je i Irak, koji se nalazi u velikoj gospodarskoj krizi.

Nafta za Irak u pravom smislu te riječi znači zlato. Prihodi od tog energenta čine 95 posto državnog budžeta. Do 2014. godine zlato je sijalo, ali tada kreće sumrak.

Cijene nafte su počele padati, a ISIL je počeo borbe na sjeveru i zapadu zemlje. Prihodi države doslovno su prepolovljeni, gospodarstvo je stalo, a rijeka izbjeglica krenula pristizati.

Utjecaj ratnog stanja na budžet

Dogovor zemalja OPEC-a i nada da će cijene crnog zlata opet početi rasti za Irak su fantastična vijest. 

“Kao investitori smo presretni, jer to znači da će iračko gospodarstvo krenuti naprijed. Bit će novca, a i vlada će opet početi davati logističku podršku. Naime, mnogi projekti u Iraku su zaustavljeni jer nema novca”, ukazuje investitor Omer Hazem.

Ipak, nisu svi tako optimistični.

“Kakve god bile cijene iračke nafte, od toga nećemo imati nikakve koristi. Nalazimo se u teškoj situaciji, jer ratno stanje itekako utječe na budžet”, kaže Ali al-Maksosi, proizvođač brašna.

Pomoć MMF-a

Financijska kriza natjerala je vladu na stroge mjere štednje, smanjenje administracije i potrošnje, kao i uvođenje novih poreza. Prije pola godine, MMF je Iraku odobrio pet milijardi dolara kredita, a ako ispuni zadane fiskalne reforme, smanji korupciju i pranje novca, aranžman će se popeti na 18 milijardi.

“Više od 3,5 milijuna raseljenih osoba nastanilo se u Iraku, što je postao težak teret za irački budžet, a država trenutno mora provoditi mjere štednje. Nakon rata ćemo sredstva usmjeriti u izgradnju i rekonstrukciju”, najavljuje analitičar Bassim Jameel Antwan.

Ekonomsku pomoć i kredite ponudile su i druge zemlje, ali samo s jednom svrhom – pokrivanja vojnih troškova borbe protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera