Za borbu protiv zagrijavanja treba 1000 dolara godišnje po stanovniku

Bruno Le Maire želi mobilizirati "tehničke instrumente za usmjeravanje financijskog priljeva prema borbi protiv klimatskog zagrijavanja i obnovljivim izvorima energije" (EPA)

Ispunjavanje ciljeva Pariškog sporazuma o klimi stajat će 1000 dolara godišnje po stanovniku, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire i pozvao na refinanciranje zelenog fonda za klimu.

“Klimatsko zagrijavanje je skupo. Prema našoj procjeni ukoliko želimo ispuniti ciljeve Pariškog sporazuma, sljedećih godina će biti potrebno po 1000 dolara godišnje po stanovniku”, objasnio je ministar u Elizejskoj predsjedničkoj palači nakon susreta s predstavnicima gospodarstva.

“Moraju se mobilizirati međunarodne organizacije, Svjetska banka, Europska investicijska banka i sa summita G7 u Birarritzu očekujemo objave o zelenom fondu za klimu”, nastavio je.

On je precizirao da je pozvao svoje kolege, ministre financija iz G7 i tražio od njih da sudjeluju u tom refinanciranju.

Početni cilj fonda – 100 milijardi dolara

Zeleni fond za klimu, o čijem osnivanju je odlučeno u Cancunu u Meksiku 2010., a pokrenut je u Durbanu u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine, prednost daje zemljama u razvoju koje su najviše izložene klimatskim promjenama.

Početni cilj fonda je bio prikupljanje 100 milijardi dolara godišnje od razvijenih zemalja u korist zemalja u razvoju. Pariškim sporazumom je kasnije taj cilj produljen do 2025.

Osim tih iznosa, Bruno Le Maire želi mobilizirati “tehničke instrumente za usmjeravanje financijskog priljeva prema borbi protiv klimatskog zagrijavanja i obnovljivim izvorima energije”.

“Potrebni su pouzdani, precizni i neutralni pokazatelji za upravitelje imovina,banke, osiguravajuća društva da bi se mogli usmjeriti na uštede pojedinaca u borbu protiv klimatskog zagrijavanja i obnovljivim izvorima energije”, precizirao je ministar koji je s kolegama osnovao “koaliciju ministara financija za zeleno financiranje”.

Izvor: Agencije