Oglasi

Za 50 godina u izraelskim zatvorima umrlo 214 Palestinaca

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 6.500 Palestinaca.
Ukupno 12 zatvorenika u zatvoru je do sada provelo najmanje 30 godina, njih 25 najmanje 25 godina, a 48 najmanje 20 godinaArhiva

Palestinci obilježavaju "Dan zatvorenika", kojemu je cilj ukazati na brojne Palestince zatočene u izraelskim zatvorima među kojima su i mnogi maloljetnici, javlja Anadolija.

Nacionalno vijeće Palestine, koje djeluje pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, u znak podrške zatvorenicima u izraelskim zatvorima od 1974. svake godine organizira različite programe, prosvjede i simpozije na kojima se govori o situaciji u kojoj se nalaze zatvoreni Palestinci.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima nalazi se najmanje 6.500 Palestinaca - među njima je 350 maloljetnika, 62 žene, šest parlamentarnih zastupnika i više od 500 osoba u administrativnom pritvoru.

Mučenja i napadi u zatvorima

Također, u zatvorima se nalazi i na stotine Palestinaca sa zdravstvenim problemima.

Ukupno 12 zatvorenika u zatvoru je do sada provelo najmanje 30 godina, njih 25 najmanje 25 godina, a 48 najmanje 20 godina.

Dva zatvorenika provela su više od 35 godina u zatvoru, prenosi Anadolija.

Od 1967. godine u izraelskim zatvorima je preminulo 214 palestinskih zatvorenika.

Od tog broja, njih 72 su preminula usljed mučenja tokom ispitivanja, 60 zbog medicinskog nemara, na sedam njih je ovorena vatra, a 75 ih je ubijeno ili su stradali tokom operacija.

Kršenje prava zatvorenika ne ostaje samo na tome, nastavlja Anadolija, navodeći kako uprave izraelskih zatvora, pod izgovorom da sigurnosne snage to ne dozvoljavaju, zatvorenicima ne omogućuje ni posjete.

Emani Serahane iz Udruženja palestinskih zatvorenika kaže kako su uhapšene osobe od trenutka hapšenja podvrgnute mučenju, a nerijetko i napadnute.

Put do suda je pravo mučenje

Najmanje 60 posto njih bude mučeno tokom boravka u pritvoru, a u posljednje dvije godine sve je više Palestinaca na koje tokom privođenja bude otvorena vatra.

Dodaje kako neki od njih preminu na mjestu, a neki budu ranjeni, nakon čega preminu u izraelskim bolnicama.

"Privedene osobe nakon ispitivanja budu upućene sudovima. Put do suda je pravo mučenje", dodaje Serahane ističući kako zatvorenicima ne bude pružena ni hrana, a ne pokazuje se nikakav obzir prema starosnoj dobi i zdravstvenom stanju privedenog.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.