YouTube zamijenio socijalizaciju kod djece

Svakog puta kada Ryan poželi da se igra, to radi gotovo uvijek ispred video kamere (Screenshot / YouTube)

Ryan Kaji je osmogodišnji dečak iz Kalifornije, koji se ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka, osim kada se igra. Ovaj dečak voli automobile i vozove, imitira Diznijeve junake i pravi ceo imaginarni svet od lego kockica. Međutim, svakog puta kada Ryan poželi da se igra, to radi gotovo uvek ispred video kamere. Njegova majka Loann je osoba koja je zadužena za snimanje, kao i stavljanje video snimaka na društvenu mrežu YouTube. Dok su Ryanov otac, kao i dve mlađe sestre bliznakinje, veoma često akteri zabavnih video klipova kanala “Ryan Toys Review”, a koji ima više od 22 miliona fanova, te danas broji preko 33 milijarde pregleda.

Većina fanova ovog YouTube kanala su upravo Ryanovi vršnjaci, koji su impresionirani talentom i humorom ovog dečaka, a koji je vremenom postao kritičar dečijih igara i novih igračaka. U jednom intervjuu za NBC mrežu ovaj osmogodišnjak je rekao da za sebe misli da je veoma zabavan i smešan, kao i da kada poraste bi voleo da postane game developer. Prilično ambiciozno za jedno dete, dok njegovi roditelji misle sasvim suprotno, te smatraju da on zaista poseduje poseban talenat za igru, kao i da je veoma društveno biće  koje se igra i sa drugom decom.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Međutim, osim zvaničnog kanala “Ryan Toys Review”, postoji i kanal “Ryan’s Family Review”, a koji su roditelji ovog dečaka otvorili kada su shvatili da popularnost njihovog sina sve više raste. A pošto su vrlo aktivni u postavljaju novih video snimaka, u proseku svakog dana po jedan na svakom kanalu, postavlja se pitanje, koliko zaista vremena ostaje ovom detetu za stvarnu igru?

Pitanje koje bi moglo da se tumači sa više aspekata, a posebno onog moralnog, s obzirom na činjenicu da je porodica Kaji zaradila više od 22 miliona dolara u poslednje dve godine. A na Forbesovoj listi, Ryan zauzima prvu poziciju među deset najpopularnijih influencera na YouTubeu na svetu.

San novih generacija

“Unboxing” je trend mladih youtubera, koji su specijalizovani za otvaranje novih proizvoda pred kamerama. Uglavnom su to tech proizvodi, te opisivanje istih, kao i davanje sopstvenog mišljenja o određenom proizvodu. Ryan je takođe deo ovog popularnog trenda, samo u njegovom slučaju, pripada grupi najmlađih influencera, tj. onih između šest i trinaest godina, a koji otvaraju kutije sa igračkama. Za razliku od njega, oni malo stariji, osim popularnosti, vrlo su svesni i ostalih beneficija koje mogu imati od ove društvene mreže.

Zarada koja se akumulira na pojedinim kanalima poznatih youtubera, dolazi najvećim delom od reklama, takozvanih pre-roll videa. Manji procenat dolazi od sponzorisanih postova, te od broja fanova i pregleda. Oni najpopularniji su svakako i meta marketinških agencija i drugih kompanija. Tako je start up kompanija Pochet.watch prošle godine lansirala liniju novih igračaka poznatijih kao “Ryan’s world”, od nedavno dostupnih na Amazonu i Targetu. Ove igračke su neverovatnom brzinom postale popularne među američkom decom, a osim posedovanja istih, većina ove dece bi zapravo želela da postane slavna na internetu.

Zvezde interneta po svaku cijenu

Kako su deca i tinejdžeri većinom inspirisana svojim idolima na internetu, iako zvuči realistično, ipak postati slavan, uspešan i bogat youtuber nije baš jednostavan posao. Zapravo to i jeste posao, u bukvalnom smislu te reči, barem za one najuspešnije. A među njima, tj. drugi na listi među deset najpoznatijih YouTube zvezda na svetu, našli su se braća Logan i Jake Paul, sa zaradama preko 15 miliona dolara. Međutim, jedan od njih, stariji Logan, danas 24-godišnjak, posle objavljivanja videa samoubistva tinejdžera koje se dogodilo u Japanu, isključen je sa Googleovog programa “Preffered” koji nudi povlašćene tarife za reklamiranje na popularnim kanalima. Ali, iako je ovaj mladić posle objavljivanja ovog videa izgubio određeni broj fanova, oni najverniji su mu ipak ostali dosledni, a sama društvena mreža nije preduzela nikakve strožije mere protiv poznatog youtubera.

Influenceri nasuprot tradicionalnim zanimanjima

U istraživanju koji je sprovela kompanija Lego u SAD-u i Velikoj Britaniji među 3.000 dece, više od polovine intervjuisanih, odgovorilo je da bi radije da zarađuju kao influencer, nego što bi radili neki tradicionalni posao. Dok samo 11 odsto njih bi se opredelilo za posao učitelja ili profesionalnog sportiste.

Svakako, većina deca u ovim zemljama smatra da je zapravo najvažnije deliti sadržaje na ovoj društvenoj mreži, te komentarisati svaki trenutak realnog života na internetu.

Ova platforma do sada se već više puta našla optuživanom da ne štiti dovoljno decu i tinejdžere, te da ugrožava njihovu bezbednost. Iako zvanični pravilnik iste strogo određuje koji su sadržaji dozvoljeni, a koji ne, očigledna nemogućnost apsolutne kontrole svih sadržaja, ostavlja dovoljno prostora i za takve sadržaje koji se koriste za manipulaciju publikom.

Nepoželjni sadržaji i pasivno korišćenje interneta

Dok slavni i uspešni youtuberi, aktivno koriste ovu društvenu mrežu, snimajući se i postavljajući svoje sadržaje, s druge strane većina korisnika YouTubea su njegovi pasivni korisnici. Takvo korišćenje interneta može biti veoma korisno, u smislu otkrivanja i učenja, zahvaljujući tutorial sadržajima. No, ipak deca i tinejdžeri u proseku najviše vremena provode gledajući zabavne sadržaje. Međutim, među istima veoma lako se dolazi do sadržaja koji nisu poželjni za mlađu publiku. A kako bi se kompanija YouTube zaštitila, od pre nekoliko godina razvila je i aplikaciju YouTube Kids, a koja omogućava roditeljima veću kontrolu sadržaja koji nisu podobni za decu.

Svakako, previše vremena provedenog na ovoj ovoj društvenoj mreži ili uopšte na internetu, a posebno onih najmlađih, tj. dece od dve do pet godina starosti, može dovesti do sporijeg razvoja kognitivnih funkcija, upozoravaju naučnici.

U istraživanju kanadskog univerziteta University of Waterloo, a u kojem je učestvovalo oko 2.500 dece, došlo se do saznanja da deca od dve godine u proseku provedu 17 sati nedeljno gledajući zabavne sadržaje na internetu, dok deca između tri i pet godina više od 25 sati nedeljno.

Što više vremena deca provode na internetu, razvoj njihovih osnovnih motornih funkcija, kao što su trčanje ili skakanje, se sve više dovodi u pitanje.  A jedan od najvećih problema jesu nekvalitetni, isti ili slični sadržaji, smatra pedijatar Michael Rich, takođe profesor na Harvard Medical School u Bostonu.

“Gledanje konstantno istih sadržaja na internetu, recimo određeni video klip nekog crtanog filma, se može uporediti sa histeričnim skakanjem deteta”, kaže profesor Rich.

Lako do nepoželjnih sadržaja

Prema istraživanju multinacionalne kompanije i anti-virus provajdera Kaspersky, dete može doći do neželjenog sadržaja na YouTubeu u tri klika (prosečno). A zahvaljujući algoritmu ove društvene mreže, svaki sledeći sadržaj može biti sličan prethodno izabranom sadržaju.

Dok roditelji ipak mogu da kontrolišu sadržaje koja njihova deca gledaju dok su još mala, u slučaju tinejdžera situacija je malo drugačija, s obzirom da osim što sami biraju šta će gledati, na YouTubeu tinejdžeri stariji od trinaest godina mogu sami i da postavljaju svoje sadržaje. A dok većina roditelja pokušava da zaštiti svoju decu od negativnih uticaja interneta, te preuzima odgovornost za socijalizaciju iste, određeni roditelji polažu sve nade u uspeh svojih potomaka koji mogu imati na internetu.

Neostvarene želje i iluzije roditelja

U Los Angelesu organizacija “Star Education” već drugu godinu za redom organizuje letnji kamp pod nazivom “Postani internet senzacija”, a čiji su polaznici deca starosne dobi od šest do deset godina. Većina roditelja je ubeđena da će baš njihovo dete jednog dana postati uspešno i poznato. Takođe u Kanadi, edukativni centar “Level up”, organizuje letnje kurseve za nešto stariju decu od devet do petnaest godina, a koja su već prošla osnovnu edukaciju “odgovornog korišćenja YouTubea”, kako kažu nadležni u ovome centru, a čiji je cilj da nauče svoje učenike osnovnim veštinama koje im mogu omogućiti da postanu uspešni influenceri.

Kako kaže direktor i osnivač Jeff Hughes, njihovi klijenti su roditelji koji žele da opsesije svoje dece pretvore u potencijalne mogućnosti.

“Naši kursevi su osmišljeni tako da naučimo naše polaznike kako da se ponašaju pred kamerom, kako da intervjuišu svoje sagovornike, kao i da savladaju  tehnike snimanja ili montiranja videa”, izjavio je direktor ovog centra u intervjuu za magazin The Daily Dot.

Ovakvi i slični kursevi koštaju i po hiljadu dolara nedeljno, a većina roditelja osim što želi da se uveri da je YouTube bezbedno mesto za njihovu decu, takođe želi i da se osigura da se ista neće više sramotiti na internetu. Međutim, postoje i oni roditelji koji u svojoj deci vide online buduće zvezde, pa samim tim su i diektno odgovorni za sve veću ulogu ove društvene mreže koja ima kod dece i mladih.

Izvor: Al Jazeera