YouTube uklanja sve video sadržaje povezane s terorističkim grupama

Vlade godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremistima (Reuters)

Google je proteklih mjeseci počeo uklanjati sa YouTubea i ekstremističke video sadržaje koji ne prikazuju nasilje ili zagovaraju mržnju, objavio je YouTube, što predstavlja značajni odmak od dosadašnje politike kompanija koje vode društvene mreže, a posljedica su sve snažnijeg pritiska vlada.

Novom politikom obuhvaćeni su video sadržaji u kojima se prikazuju pojedinci i grupe koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkim, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na YouTubeu.

Predstavnik YouTubea, koji zbog sigurnosti nije želio biti imenovan, potvrdio je da se radi o novoj politici kompanije, no nije želio odgovoriti kada se počela primjenjivati.

YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje video sadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge ekstremiste koji bi pokušali isto učiniti.

Kazne kompanijama koje ne reagiraju

Među uklonjenim snimcima su stotine videa ubijenog Anwar al-Awlakija, koji je regrutirao nove pripadnike Al-Kaide svojim predavanjima o historiji islama.

Radi se o snimcima predavanja nastalih mnogo prije nego što je počeo pozivati na nasilje protiv SAD-a.

Vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremistima, jer smatraju da takva propaganda radikalizira gledatelje i pridonosi smrtonosnim terorističkim napadima.

Evropska unija i SAD ove su godine zaprijetili posljedicama kompanijama koje ne reagiraju, a Njemačka je u junu usvojila zakon koji predviđa novčane kazne za društvene mreže koje odmah ne uklone govor mržnje i koje se kreću do 50 miliona eura.

Do sada je YouTube zastupao stajalište da je dovoljno huškačke ekstremističke video sadržaje opremiti upozorenjima i onemogućiti njihovo vezanje s reklamama, kako ne bi mogli stvarati prihode autorima snimaka.

Izvor: Agencije