Oglasi

YouTube uklanja govor mržnje i supremacistički sadržaj

Mrežna usluga za razmjenu videa uklonit će sav sadržaj koji poriče Holokaust i ostale nasilne događaje, što je veliki preokret u politici te kompanije.
YouTube je razjasnio da bi nova pravila mogla utjecati i na one korisnike koji pretražuju takav sadržajEPA

YouTube je objavio da će ukloniti sav sadržaj koji poriče Holokaust i ostale "dokumentirane nasilne događaje", što je veliki preokret u politici te kompanije suočene s kritikama da promovira govor mržnje i nasilje.

Mrežna usluga za razmjenu videa u vlasništvu Googlea također je najavila da će ukloniti snimke koje veličaju nacističku ideologiju i promoviraju grupe koje vjeruju u svoju nadmoć nad drugima.

Uz to, bit će uklonjeni profili autora videa koji se više puta usprotive novoj politici YouTubea, čak i ako je direktno ne prekrše.

'Naučiti prepoznati mržnju'

YouTube je putem bloga razjasnio da bi nova pravila mogla utjecati i na one korisnike koji pretražuju takav sadržaj s ciljem da "nauče prepoznati mržnju te da se bore protiv nje".

Pravila bi mogla uznemiriti zagovornike slobode govora koji tvrde da se govor mržnje ne bi trebao cenzurirati.

Jonathan Greenlatt, čelnik Antidifamacijske lige koja se bori protiv antisemitizma, rekao je da je ta organizacija apelirala na YouTube da promijeni pravila.

"Iako je ovo važan korak unaprijed, on nije dovoljan i nužno je uvesti još novih promjena na YouTubeu i drugim tehnološkim kompanijama kako bi se na odgovarajući način borile protiv mržnje i ekstremizma", zaključio je Greenlatt.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.