Oglasi

YouTube će provjeravati činjenice pri pretragama

Društvene mreže su pod velikim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija u vezi s pandemijom korona virusa.
Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivat će se prilikom pretragaAFP - Ilustracija

YouTube, videoservis u vlasništvu Googlea, objavio je da će u Sjedinjenim Američkim Državama, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vrijeme korona virusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznica trećih strana s provjerenim činjenicama.

Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivat će se prilikom pretraga poput "covid i ibuprofen" ili "Covid-19 je biološko oružje", ali i kod postavljanja pitanja poput "je li tornado pogodio Los Angeles", prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija u vezi s pandemijom korona virusa, od lažnih lijekova do teorija zavjere.

Duga lista saradnika

YouTube je na svom blogu objavio kako u mreži provjere činjenica učestvuje nekoliko desetaka američkih naklada i medija, poput FactChecka, PolitiFacta i Washington Post Fact Checkera.

Nije otkrivena cjelokupna lista saradnika.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem poveznica na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga od sada pojavljivati poveznice s provjerenim činjenicama te je najavio da će trebati "neko vrijeme" da se sistem uhoda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.