Youssef Zaghba treći napadač na londonskom mostu

Londosnki most bio je poprište napada u subotu navečer (Reuters)

Treći muškarac koji je sudjelovao u subotnjem napadu u Londonu je 22-godišnji italijansko-marokanski državljanin otprije poznat italijanskim obavještajnim službama, potvrdila je u utorak britanska policija, a prenose i talijanski dnevnici Corriere della Sera i La Repubblica.

Britanske vlasti su u ponedjeljak otkrile identitet dvojice napadača, ali o trećem još nije bilo nikakve službene potvrde.

Britanska policija je objavila da je u okviru istrage uhapsila Youssefa Zaghbu, trećeg napadača, a deset osumnjičenih je pustila iz pritvora.

U saopćenju policije se kaže da Zaghba do sada “nije bio predmet interesa policije ili domaće špijunske agencije MI5”.

Italijanski list Corriere Della Sera ranije je prenio da Zaghbina majka, Italijanka, živi u Bolonji, na sjeveru Italije.

Italijanski list navodi da je Zaghba zaustavljen na bolonjskom aerodromu 2016. godine, kada se pokušao ukrcati u avion za Siriju, i da su italijanske vlasti tada upozorile Veliku Britaniju na njegovo kretanje.

Poznat policiji od ranije

Zaghba je rođen u marokanskom gradu Fezu 1995. godine.

Londonska policija je u ponedjeljak objavila imena dvojice od trojice napadača.

Dvojica napadača čija su imena ranije objavljena su Khuram Shazad Butt, za koga se ispostavilo da je bio poznat policiji i britanskoj sigurnosnoj službi MI5, što je izazvalo gnjev u Velikoj Britaniji, te Rachid Redouane, koji ranije nije bio sumnjiv.

Policija je saopćila da je obavila nova hapšenja u utorak, odnosno da je uhapsila muškarca (27) u istočnom Londonu.

Izvor: Agencije