Oglasi

Yoshihide Suga korak do pozicije premijera Japana

Bivši saradnik Shinza Abea izabran je za lidera vladajuće partije, a o imenovanju za premjera će glasati parlament.
Yoshihide Suga je dugogodišnji prvi sekretar kabineta bivšeg premijera Shinza AbeaEPA

Vladajuća japanska Liberalna demokratska partija (LDP) izabrala je Yoshihidea Sugu za novog lidera, što mu otvara vrata imenovanja za nasljednika Shinza Abea na mjestu državnog premijera.

Suga je u stranačkom glasanju odvojio 377 glasova, od mogućih 534, pobijedivši ostala dva kandidata, bivšeg ministra odbrane Shigerua Ishibu i bivšeg ministra vanjskih poslova Fumija Kishidu.

Suga je dugogodišnji prvi sekretar Abeovog kabineta, a o njegovom imenovanju za novog premijera izjasnit će se parlament, u glasanju ove sedmice, tvrdi Reuters.

Nastavak provođenja Abeove politike

Suga, kojem je 71 godina, rekao je da će nastaviti provoditi s Abeove recepte hiperlake monetarne politike, vladine potrošnje i reformi, te slijediti diplomatsku liniju u čijem je središtu američko-japanska sigurnosna saradnja.

Prema japanskom parlamentarnom sistemu, lider vladajuće partije ujedno je i premijer zemlje.

Opšti izbori trebali bi se održati tek u oktobru sljedeće godine.

Shinzo Abe je u avgustu podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga.  

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.