Yorke: Prioritet Unitedu je četvrto mjesto

Golovi Van Persieja i Younga Unitedu donijeli pobjedu nad Cardiffom, a klub je postao prvi koji je osvojio 1.000 bodova na svom terenu u Premier ligi (AP)

Manchester United se ostatak sezone treba fokusirati na osvajanje četvrtog mjesta u engleskog Premier ligi i plasman u naredno izdanje Lige evropskih prvaka, kazao je za Al Jazeeru nekadašnji napadač „Crvenih đavola“ Dwight Yorke.

Nogometaši Davida Moyesa trenutno zauzimaju sedmo mjesto na tabeli engleskog prvenstva nakon pobjede od 2:0 protiv Cardiffa, a za liderom Arsenalom zaostaju 12 bodova. Tim iz Manchestera je ranije eliminiran iz FA kupa i Liga kupa.

United je bio najbolji tim svoje grupe u ovosezonskoj Ligi prvaka, no Yorke smatra kako igrači tima sa Old Trafforda moraju zaboraviti razočaranja i loše nastupe na domaćoj sceni.

„Morate ostaviti sve te rezultate, apsolutno sve, iza sebe“, poručio je ovaj napadač igračima tima za koji je nekada uspješno nastupao.

„Sada se morate fokusirati na četvrto mjesto, koje je definitivno osvojivo. To je glavni cilj, jer je Liga prvaka sve za United. To bi trebao biti Moyesov prioritet – osvajanje mjesta u ovom takmičenju i novo slaganje tima naredne sezone.“

United je pretrpio tri uzastopna poraza u sedam dana ovog mjeseca, što mu se desilo po prvi put od 2001. godine. Za četvrtoplasiranim Liverpoolom zaostaje šest bodova, a do kraja sezone je ostalo 15 utakmica.

Matin debi

Nemogućnost prvaka Premier lige da realizira brojne šanse pred golom protivnika i zaključi mečeve u svoju korist pridonijela je padu. Premda se većina krivice stavlja na Moyesova ramena, Yorke, koji je postigao 48 golova za Manchester United u 96 odigranih mečeva, ukazuje na to da su i igrači, također, krivi.

„Moyes će preuzeti dio krivice, ali su neki nogometaši jednako krivi. Oni jednostavno nisu igrali na onom nivou za koji znamo da mogu igrati. To je možda teško za svariti, ali je takva situacija.“

Na Unitedovom meču protiv Cardiffa u utorak debitovao je, u dresu sa brojem osam, Juan Mata, igrač koji je u tim došao za rekordan iznos, a na Old Trafford se vratila još jedna legenda tima, Ole Gunnar Solksjaer – kao menadžer Cardiffa.

„Dovođenje Mate je, također, ključno za United. On je fantastičan nogometaš i veliko je pojačanje za ekipu, Moyesa i navijače.“

Premda je United izgubio pet ligaških mečeva na domaćem terenu, pogoci Robina van Persieja i Ashleyja Younga donijeli su Manchester Unitedu pobjedu, a ujedno je ovaj klub postao prvi koji je osvojio 1.000 bodova na svom terenu u Premier ligi.

Izvor: Al Jazeera