Yildirim: Turska za 12 godina otvorila sedam miliona radnih mjesta

Binali Yildirim: Turska je industrijska zemlja u rangu zemalja kao što su Italija i Kina (Reuters)

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je da je Turska, uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi u svijetu, posljednjih godina postigla veliki ekonomski napredak, javlja Anadolija.

“Turska je industrijska zemlja u rangu zemalja kao što su Italija i Kina. Danas je, naprimjer, svaki treći proizvod bijele tehnike u Evropi proizveden u Turskoj. To je sigurno naš ponos”, rekao je on na svečanosti dodjele certifikata i plaketa Udruženja trgovinskih komora Turske.

“Vjerujemo u naše proizvođače, radnike, inženjere i, općenito, u naše ljude”, rekao je Yildirim, dodajući da su poduzeti značajni koraci kako bi Turska mogla sama sebe opskrbljivati i u namjenskoj industriji.

Mlada radna snaga

Naglasio je da je u Turskoj u prethodnih 12 godina otvoreno više od sedam miliona radnih mjesta.

“Tokom prethodnih 12 godina omogućili smo posao za više od sedam miliona osoba. Međutim, to nije dovoljno, zato što imamo mladu radnu snagu, koja zauzima značajan postotak na tržištu rada”, rekao je turski premijer.

“Naš prvenstveni cilj i dalje je da otvaramo nova radna mjesta kako bismo omogućili svijetlu budućnost našoj omladini”, naglasio je Yildirim.

Izvor: Agencije