Yildirim: Turska može da neutralizira svaku prijetnju

Yildirim je također izjavio kako će se oko 350.000 sirijskih izbjeglica iz Turske vratiti njihovim kućama u Afrin (Anadolija)

Premijer Turske Binali Yildirim poručio je da Turska može da “neutralizira svaku prijetnju”, prenosi Ekathimerini.

Takvu izjavu turski provladin list Star tumači kao indirektnu prijetnju i upozorenje Kipru i Grčkoj.

Yildrim je, naime, prilikom predstavljanja nove podmornice u Marmari rekao: “Dok se Turska bori protiv terorizma i na domaćem i na međunarodnom nivou, neki žele da iskoriste situaciju, smišljajući razne planove i zamke u Egejskom moru i u Sredozemlju”.

Tenzije prisutne i u posljednjim sedmicama

A komentirajući takvu situaciju, poručio je da, bez obzira kakva je prijetnja u pitanju, Turska ima način i sredstva da je otkloni.

Turska i Grčka su 1996. godine bile na pragu izbijanja rata zbog nesuglasica o pustim otocima Kardak u Egejskom moru, a te tenzije su prisutne i u posljednjim sedmicama.

Yildirim je također izjavio kako će se oko 350.000 sirijskih izbjeglica iz Turske vratiti njihovim kućama u sirijsku pograničnu regiju Afrin.

“Operacijom Maslinova grana turske snage ne čine samo veliku stvar za zaštitu vlastitog integriteta, već mnogo doprinose i u eliminaciji nestabilnosti u Siriji. Nakon što neutraliziramo teroriste, u Afrin će se vratiti oko 350.000 izbjeglica koje sada zbrinjavamo u Turskoj“, poručio je Yildirim.

Turske oružane snage prošlog mjeseca počele su ofanzivu na tu sjevernu kurdsku regiju u Siriji.

Izvor: Agencije