Oglasi

Yildirim: Turska može da neutralizira svaku prijetnju

Dok se Turska bori protiv terorizma, neki žele da iskoriste situaciju, kaže turski premijer.
Yildirim je također izjavio kako će se oko 350.000 sirijskih izbjeglica iz Turske vratiti njihovim kućama u AfrinAnadolija

Premijer Turske Binali Yildirim poručio je da Turska može da "neutralizira svaku prijetnju", prenosi Ekathimerini.

Takvu izjavu turski provladin list Star tumači kao indirektnu prijetnju i upozorenje Kipru i Grčkoj.

Yildrim je, naime, prilikom predstavljanja nove podmornice u Marmari rekao: "Dok se Turska bori protiv terorizma i na domaćem i na međunarodnom nivou, neki žele da iskoriste situaciju, smišljajući razne planove i zamke u Egejskom moru i u Sredozemlju".

Tenzije prisutne i u posljednjim sedmicama

A komentirajući takvu situaciju, poručio je da, bez obzira kakva je prijetnja u pitanju, Turska ima način i sredstva da je otkloni.

Turska i Grčka su 1996. godine bile na pragu izbijanja rata zbog nesuglasica o pustim otocima Kardak u Egejskom moru, a te tenzije su prisutne i u posljednjim sedmicama.

Yildirim je također izjavio kako će se oko 350.000 sirijskih izbjeglica iz Turske vratiti njihovim kućama u sirijsku pograničnu regiju Afrin.

“Operacijom Maslinova grana turske snage ne čine samo veliku stvar za zaštitu vlastitog integriteta, već mnogo doprinose i u eliminaciji nestabilnosti u Siriji. Nakon što neutraliziramo teroriste, u Afrin će se vratiti oko 350.000 izbjeglica koje sada zbrinjavamo u Turskoj“, poručio je Yildirim.

Turske oružane snage prošlog mjeseca počele su ofanzivu na tu sjevernu kurdsku regiju u Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.