Yildirim: Problemi u odnosima Turske i Njemačke izgledaju prevaziđeno

Binali Yildirim: Naša su očekivanja da ne dođe do aktivnosti koje mogu narušiti jedinstvo unutar Turske (EPA)

Raniji problemi u odnosima Turske i Njemačke izgledaju prevaziđeno, a odnosi će biti sve bolji, izjavio je u petak premijer Turske Binali Yildirim.

“Ubuduće će obje zemlje činiti korake u smjeru razvoja međusobnih odnosa. Naša su očekivanja da ne dođe do aktivnosti koje mogu narušiti jedinstvo unutar Turske ili aktivnosti koje omogućavaju djelovanje terorističkih organizacija. To su naši osnovni uslovi”, rekao je on u Minhenu, gdje prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, prenosi Anadolija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u četvrtak, nakon sastanka u Berlinu s Yildirimom, izjavila da je Turska, kao i svaka zemlja, u situaciji da štiti vlastite sigurnosne interese, izrazivši nadu da će u tom kontekstu unutar NATO-a biti prevaziđena trenutna kriza između Turske i SAD-a.

Izrazila je zadovoljstvo izjavom turskog premijera da je Turska spremna poduzeti svaki napor kako bi bili riješeni problemi u bilateralnim odnosima s Berlinom, naglasivši da će korak po korak rješavati sve probleme koje su imali prethodnih mjeseci.

Očuvanje zajedničkih vrijednosti

Izjavila je kako su tokom sastanka razgovarali i o pokušaju državnog udara u Turskoj 2016. godine, dodajući kako je potrebno u okviru pravne države provesti istragu protiv odgovornih.

Naglasila je kako je bilo riječi i o pitanju oslobađanja državljana Njemačke koji se nalaze u pritvoru u Turskoj zbog “političkih krivičnih djela”.

Napomenula je kako Vlada Turske traži da se redovno isplaćuje novčana pomoć koju je Evropska unija ranije obećala za sirijske izbjeglice u Turskoj.

Istakla je kako je Yildirimu dala obećanje da će unutar EU-a razgovarati o pitanju isplate Turskoj obećanih tri milijarde eura, kao i dodatnih tri milijarde eura.

Kancelarka je naglasila značaj održavanja odnosa s Turskom, očuvanja zajedničkih vrijednosti i jačanja bilateralnih odnosa.

Izvor: Agencije