Yildirim ponovo pozvao Grčku da izruči pripadnike Gulenovog pokreta

Yildirim je rekao da je prijateljstvo s Grčkom poljuljano (Anadolija)

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas da članovi Gulenovog pokreta u posljednje vrijeme Grčku vide kao sigurno sklonište, javlja Anadolija.

Yildirim je u Ankari odgovarao na pitanja novinara, te je, između ostalog, prokomentarisao i odluku Vrhovnog suda Grčke, koji je oslobodio jednog od osam odbjeglih pučista.

“Ovo nanosi štetu našem prijateljstvu. Nadam se da će izručiti članove FETO-a našoj zemlji. Ponavljamo naš poziv. Ne želimo da članovi FETO-a negativno utječu na grčko-tursko prijateljstvo i odnose”, rekao je turski premijer.

‘Turska primjer transparentnosti’

Yildirim je prokomentarisao i izjave glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Heather Nauert u vezi s prijevremenim izborima u Turskoj. Ona je izrazila zabrinutost zbog održavanja izbora u Turskoj, s obzirom na to da je u toj zemlji na snazi vanredno stanje.

“Oni neka gledaju svoja posla. U SAD-u je godinu i po prošlo od predsjedničkih izbora, no tamo i dalje traju rasprave o neregularnostima u izbornom procesu. Ako SAD želi vidjeti šta su to izbori, neka dođe u Tursku. Neka na mjestu događaja vide jesu li transparentni ili nisu”, poručio je Yildirim.

Izvor: Agencije