Yildirim: Poboljšanje odnosa od koristi i Turskoj, i SAD-u

Binali Yildirim tvrdi da je cilj Turske da razvija odnose s Washingtonom, a ne da ih pogoršava (Anadolija)

Premijer Turske Binali Yildirim je tokom posjete New Yorku ocijenio kako je njegov sastanak s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom u Washingtonu bio veoma konstruktivan i produktivan.

“Imao sam veoma produktivan sastanak s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom. Razgovarali smo o temama koje se tiču dviju zemalja. Također smo razgovarali i o regionalnim pitanjima. U principu smo odlučili da poduzmemo potrebne napore da nakon ovog momenta naše međusobne odnose usmjerimo u pozitivnom pravcu i postavimo ih na viši nivo od sadašnjeg”, rekao je on novinarima prije polaska iz New Yorka.

Istakao je kako je tokom posjete SAD-u s tamošnjim zvaničnicima razgovarao i o pitanju izručenja imama Fetullaha Gulena Turskoj.

Gulena Turska otpužuje da je organizirao pokušaj vojnog puča u toj zemlji prošle godine.

Diplomatska kriza

“Mi smo u vezi s ovim pitanjem kazali ono što je potrebno, prenijeli smo im naša očekivanja, dok nam suprotna strana nije rekla ništa negativno u vezi s time. Kazali su nam da su svjesni značaja ovog pitanja za nas. Nakon ovog momenta, pratit ćemo šta se dešava, vidjet ćemo šta dalje, a poduzet ćemo i potrebne korake”, kazao je turski premijer.

Dodao je da je cilj Turske da razvija odnose s Washingtonom, a ne da ih pogoršava.

“Naš cilj nije da odnose pogoršavamo, nego da ih razvijamo i popravljamo. To bi bilo od koristi za obje zemlje – kako za Tursku, tako i za SAD. U tom smislu ćemo nastaviti raditi u pozitivnom smjeru”, rekao je Yildirim.

SAD je nedavno ponovno počeo izdavati vize u svojim diplomatskim predstavništvima u Turskoj, na “ograničenoj osnovi”.

Turska i Sjedinjene Američke Države su 8. oktobra međusobno suspendirale sve neimigrantske usluge izdavanja viza, nakon što je Turska uhapsila zaposlenika američkog konzulata, što je podiglo tenzije između te dvije NATO saveznice.

Izvor: Agencije