Yildirim: Izrael će platiti 20 miliona dolara odštete

Premijer Republike Turske Binali Yildirim saopćio je danas u Ankari da su delegacije Turske i Izraela jučer u Rimu, u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, postigle dogovor i parafirale njegov tekst.

„Tako je i zvanično započet proces normalizacije bilateralnih odnosa Turske i Izraela. Tekst sporazuma će sutra potpisati savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Turske i njegov izraelski kolega. Nakon toga slijedi procedura odobravanja na obje strane u nadležnim zakonodavnim organima“, kazao je Yildirim na konferenciji za novinare koja je održana u sjedištu Vlade Turske.

Dodao je i da će brzo biti uspostavljeni i službeni odnosi te izvršena imenovanja ambasadora na obje strane.

Podsjetivši da su odnosi Turske i Izraela prekinuti nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmara 31. maja 2010. godine, Yildirim je kazao da su pregovori o normalizaciji odnosa počeli prije tri godine kada je Izrael uputio izvinjenje Republici Turskoj zbog tog napada.

Izraelski komandosi ubili su desetero turskih propalestinskih aktivista kada su upali na brod.

Yildirim je rekao da je Izrael prihvatio i drugi turski zahtjev te će porodicama žrtava Mavi Marmare platiti ukupno 20 miliona dolara odštete.

„Treće pitanje zbog kojeg su ovi pregovori i trajali toliko jeste to što su Palestinci u Gazi zbog izraelske blokade i embarga bili izolirani, nisu mogli primati pomoć izvana i rješavati svakodnevne životne probleme. O tom pitanju je dugo pregovarano i na kraju smo došli do dogovora. U petak će iz Mersina ka izraelskoj luci Ashdot zaploviti prvi turski brod s više od deset tona humanitarne pomoći za stanovnike Gaze“, kazao je Yildirim.

Dodao je da je na taj način Turska uspjela riješiti problem embarga i izolacije Palestinaca u Gazi.

Obnova Gaze

Naglasivši kako će Turska uvijek podržavati palestinsko pitanje, šef turske vlade je kazao da je postignutim dogovorom s Izraelom omogućeno da se odmah krene u realizaciju projekata rješavanja problema nedostatka struje i vode u Gazi.

Turska već ima spreman projekt za gradnju stambenih naselja za Palestince u Gazi. Yildirim je najavio da će u najkraćem roku biti otvorena i bolnica „Tursko-palestinskog prijateljstva“ u Pojasu Gaze.

„Ovim dogovorom je inicijativom i zalaganjem Turske u velikoj mjeri otklonjen embargo Izraela na Palestinu, posebno u Gazi. Uporedo s tim zadovoljen je i naš zahtjev da se porodicama poginulih u napadu na Mavi Marmaru isplati odšteta, a zadovoljen je i najvažniji zahtjev da se Izrael izvini Turskoj zbog tog napada“, pojasnio je Yildirim.

Turski premijer je naglasio da su vlade obje zemlje preuzele obaveze postignutim dogovorom i da je implementacija dogovorenog korisna za narode i Turske i Izraela, ali i za normalizaciju odnosa u regiji uopće.

Na upit novinara da komentira i sličan proces uspostave normalizacije odnosa Turske i Rusije, Yildirim je kazao kako je jasno da narodi obje te zemlje žele da se aktuelna diplomatska kriza između Ankare i Moskve okonča.

„Nama, kao ljudima volje, pripada zadaća da uradimo ono što naši narodi i građani od nas očekuju. I u tom kontekstu ima veoma pozitivnih pomaka i to ćemo uskoro podijeliti s javnošću“, kazao je Yildirim.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u Rimu da će sporazum Izraela i Turske pozitivno utjecati na ekonomije dviju država.

“Mislim da je ovo veoma važan korak prema normalizaciji diplomatskih odnosa s jedne strane. S druge strane, ovo će imati velike implikacije na izraelsku ekonomiju i pod tim mislim na velike, pozitivne ekonomske implikacije.”

Izvor: Al Jazeera i agencije