Xi za snažnije ekonomske veze sa SAD-om

Na samom početku posjete Sjedinjenim Američkim Državama kineski predsjednik Xi Jinping je naveo da zvanični Peking ostaje posvećen finansijskim reformama i otvorenoj ekonomiji.

U Seattleu je razgovarao sa predstavnicima velikih kompanija i rekao da želi proširiti ekonomske veze.

Xi je krenuo u Washington na razgovore sa američkim predsjednikom Barackom Obamom. Ovo je njegova prva zvanična državnička posjeta SAD-u.

Predviđen je sastanak sa članovima Kongresa, a obratit će se i u Ujedinjenim narodima. No, prvo će provesti tri dana u Seattleu, gdje će se sastati sa liderima iz poslovnog svijeta.

Bivši guverner savezne države Washington Gary Locke bio je ambasador SAD-a u Kini, u administraciji predsjednika Obame.

„Između naše dvije države svakodnevna robno-novčana razmjena iznosi gotovo milijardu i po dolara, a milioni radnih mjesta u Americi zavise od trgovine sa Kinom. U proteklih nekoliko godina međusobna trgovinska razmjena porasla je u neslućenim razmjerama“, istakao je.

Predviđeno je da predsjednik Kine posjeti fabriku Boeinga, a navodno će večerati sa Billom Gatesom, vlasnikom Microsofta. Američke tehnološke firme traže neku vrstu obećanja da mogu poslovati u Kini bez uplitanja kineskih vlasti.

„Velika je zabrinutost u vezi sa cyber-sigurnosti, a američke i druge strane kompanije ne posluju pod istim uvjetima kao i kineske firme u drugim dijelovima svijeta. Problem je i nepostojanje vladavine zakona i neodgovarajuća zaštita naše intelektualne svojine i poslovnih tajni“, smatra Locke.

Dobar i loš policajac

Predsjednik Xi je četvrti uzastopni kineski lider koji ide u posjetu sjeverozapadu SAD-a. Dugogodišnji autor i kolumnista Seattle Timesa Brier Dudley smatra da je posjeta ovom dijelu države prirodna usputna stanica do glavnog grada.

„Kinezi žele podstaknuti poduzetnike da formiraju kompanije koje će poslovati i u Kini, ali i na međunarodnom planu, a zar dolazak u Seattle i posjeta Starbucksu, Microsoftu i Boeingu nije najbolji način za to“, ističe.

Ovi lagani razgovori na sjeverozapadu uvod su za konkretne razgovore, sa oštrijim tonom i na mnogo višem nivou, na istoku zemlje.

„Pripremili smo određeni broj mjera koje će kineskim vlastima pokazati kako ovdje nije riječ o tome da smo blago uzrujani. Mjere su odgovor na aktivnosti koje mogu ozbiljno poremetiti bilateralne odnose“, rekao je Obama.

Dudley ističe kako je riječ o situaciji „dobar policajac – loš policajac“.

„Mi ovdje glumimo dobrog policajca i razgovaramo o ekonomskim vezama i dobrim odnosima, a Obama će glumiti lošeg policajca i zauzeti čvršći stav o ovom pitanjima“, objašnjava.

Posjeta kineskog predsjednika dolazi u vrijeme kada Kina pokazuje vojnu snagu i pokušava učvrstiti teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru. Ta pitanja, kako i problem cyber-sigurnosti i trgovine, dominirat će dnevnim redom razgovora dvaju predsjednika.

Izvor: Al Jazeera i agencije