Xi: Kina uvijek za mirno rješenje globalnih problema

Kineski predsjednik Xi Jinping i portugalski premijer Antonio Costa aplaudiraju nakon potpisivanja sporazuma dviju država (AP)

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da će se Kina uvijek pridržavati “uzajamnog uvažavanja” u svojim naporima da se suoči s globalnim izazovima, prenose agencije.

On je dao taj komentar tokom posjete Portugalu, posljednjoj stanici njegove turneje, koja uključuje i prisustvo na samitu G20 u Buenos Airesu, gdje su se Kina i Sjedinjene Američke Države usaglasile o pregovorima o okončanju njihovog trgovinskog rata.

“I pored toga što se svijet suočava s brojnim izazovima, Kina će se uvijek povinovati uzajamnom uvažavanju i mirnom rješenju problema, te promoviranju mira i stabilnosti”, izjavio je Xi u kratkom govoru.

Dodao je da je tokom svoje turneje osjetio aspiracije ljudi ka miru, stabilnosti, prosperitetu i boljem životu.

Široki spektar saradnje

Tokom njegove dvodnevne posjete Lisabonu Portugal i Kina potpisali su memorandum o razumijevanju o saradnji u kineskoj inicijativi “Pojas i put”, koja inicira kopnene i morske veze između Azije, Afrike i Evrope, uz milijarde dolara obećanih za razvoj infrastrukture.

Njegova posjeta jača ionako snažno kinesko prisustvo u iberijskoj državi, posebno kao investitora u sektorima od energetike do bankarstva.

Memorandum obuhvata široki spektar saradnje, posebno na poljima digitalne povezanosti i elektronske mobilnosti, navodi se u saopćenju iz ureda portugalskog premijera, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije