Xi: Kina spremna podijeliti tehnologiju 5G s partnerima

Xi je govorio na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u petak da je Kina spremna dijeliti tehnologiju 5G sa svim svojim partnerima uprkos zaziranju pred kineskim telekomunikacijskim gigantom Huaweijem, za koji Washington sumnja da koristi tu tehnologiju za špijunažu.

“Kina je spremna podijeliti sa svim svojim partnerima svoje pronalaske i tehnološko znanje, posebno tehnologiju 5G”, rekao je on na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u prisustvu ruskog kolege Vladimira Putina.

Putin je na plenarnoj sesiji foruma u Sankt Peterburgu, gdje je učestvovao zajedno s kineskim predsjednikom, osudio pokušaj da se sa svjetskih tržišta “otjera” Huawei.

“U nekim sredinama već se govori o početku prvog tehnološkog rata u digitalnoj eri”, rekao je Putin.

Sporazum s Rusijom o razvoju 5G mreže

Američki predsjednik Donald Trump u maju je zabranio američkim firmama da prodaju savremenu opremu Huaweiju, za koji SAD sumnja da špijunira za vlasti u Pekingu.

Američka odluka, koja će stupiti na snagu za tri mjeseca, prijeti opstanku kineske grupacije, koja zavisi od američkih čipova za svoje telefone, ocjenjuju stručnjaci.

Zbog američke zabrane, više kompanija distanciralo se od Huaweija, kao što je, naprimjer, Google, čiji je operativni sistem Android u većini pametnih telefona na svijetu.

U Rusiji je Huawei postigao sporazum o razvoju 5G mreže.

Izvor: Agencije