Xi Jinping zabrinut zbog rastućeg ‘ekstremnog pritiska’ SAD-a na Iran

Vladimir Putin, Xi Jinping
Tijekom svojeg posjeta Rusiji od 5. do 7. lipnja, Xi će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je zabrinutost zbog rastućih napetosti na Bliskom istoku koje idu do “ekstremnog pritiska” na Iran od SAD-a i pozvao sve strane na suzdržanost.

U komentarima za ruske medije uoči posjeta Rusiji u srijedu, Xi je naglasio važnost nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila za mir i stabilnost u regiji te pozvao na punu provedbu sporazuma.

Kineski predsjednik je za agenciju Tass i Rossiyskaya Gazetu rekao da zbog “ekstremnog pritiska” Washingtona na Teheran i sankcija tenzije na Bliskom istoku nastavljaju rasti.

“Razvoj situacije zabrinjava”, rekao je Xi, prema transkriptu koji je objavilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Xi: Kina će štititi svoja prava i interese

Komentirajući nuklearni sporazum, Xi je rekao da su po tom pitanju pozicije Pekinga i Moskve “visoko izjednačene i obje zemlje se nadaju da će sve relevantne snage ostati racionalne i suzdržane, poduzimajući korake prema dijalogu i konzultacijama i snižavanju temperature u sadašnjoj napetoj situaciji”.

Kinu, koja je u trgovinskom ratu sa SAD-om, također ljute prijetnje Washingtona prema kompanijama i zemljama u vezi kršenja američkih sankcija što se tiče uvoza iranske nafte. Kina i Iran imaju bliske odnose što se tiče energenata.

Xi nije izravno adresirao problem sankcija u vezi nafte, ali čini se da je aludirao na to rekavši da će “Kina i dalje čvrsto štititi svoja legitimna i zakonita prava i interese”. 

Tijekom svojeg posjeta Rusiji od 5. do 7. lipnja, Xi će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i govoriti na investicijskom forumu u Sankt Peterburgu.

Izvor: Agencije