Xi Jinping u Italiji, novo poglavlje u odnosima dvije zemlje

Kina želi s Italijom proširiti saradnju u više dimenzija i više oblasti, napisao je Xi uoči posjete Rimu (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u četvrtak u Rim, u svoju prvu posjetu Italiji, tokom koje će dvije zemlje potpisati sporazum kojim se Italija uvodi u kinesku infrastrukturnu inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država.

Italija, koja traži nove izvozne poslove kako bi ojačala svoju ekonomiju, postat će prva država iz grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) koja će se pridružiti projektu vrijednom više milijardi dolara, koji je najvećim dijelom osmišljen kako bi se poboljšala vanjska trgovina Kine, prenosi Reuters.

Obraćajući se Parlamentu, italijanski premijer Giuseppe Conte je rekao da potpisivanje memoranduma o razumijevanju s Kinom o realizaciji projekta “Pojas i put” tokom posjete kineskog predsjednika Italiji neće ni najmanje dovesti u pitanje njenu poziciju u okviru strateškog transatlantskog saveza ili u odnosu sa evropskim partnerima, prenosi Tanjug.

Razmjene između Istoka i Zapada

Uoči zvanične posjete Italiji, kineski lider je objavio u italijanskom listu Corriere della Sera autorski članak pod naslovom “Novo poglavlje kinesko-italijanskog prijateljstva – dobar primjer razmjene između Istoka i Zapada”.

“Kina je spremna s Italijom zajednički graditi ‘Pojas i put’, da svoju inicijativu dobro spoji s italijanskim razvojnim programima, kao što su ‘Plan izgradnje sjeverne luke’ i ‘Plan investicija u Italiji’. Kina želi s Italijom proširiti saradnju u više dimenzija i više oblasti”, napisao je Xi, a prenosi Kineski međunarodni radio.

Evropske vlade su odbile potpisati zajedničku deklaraciju o inicijativi “Jedan pojas, jedan put” prošle godine u Pekingu.

Njihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

Izvor: Agencije