Xi Jinping: Kina podržava Sjevernu Koreju

Aktivno ćemo pridonijeti miru, stabilnosti, razvoju, poručio je Xi Jinping (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo je u autorskom komentaru u sjevernokorejskome državnom listu Rodong Sinmun u srijedu da Kina podržava “ispravan smjer” Pjongjanga u rješavanju pitanja Korejskog poluotoka političkim putem.

Komentar na naslovnici objavljen je dan prije predviđena Xijeve posjete Pjongjangu u četvrtak i petak, na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, čime je postao prvi kineski čelnik koji posjećuje zemlju u 14 godina.

Dok su nuklearni pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje i dalje u zastoju, nakon kraha hanojskog samita Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u februaru te u jeku napetosti između Pekinga i Washingtona zbog trgovine i drugih pitanja, Xijevom posjetom počinje niz diplomatskih aktivnosti na visokom nivou posvećenih Korejskom poluotoku uoči samita G20 u Japanu kasnije ovog mjeseca.

Ojačati stratešku komunikaciju

Xi je rekao da će dvije azijske zemlje “ojačati stratešku komunikaciju i razmjenu”, dodajući da će Kina “čvrsto podržati” Kimova “postignuća u socijalističkoj izgradnji, pod vodstvom Radničke stranke i naroda na novom strateškom smjeru, usredotočujući sve svoje napore na ekonomski razvoj i poboljšanje života”, navodi list.

“Aktivno ćemo pridonijeti miru, stabilnosti, razvoju i napretku u regiji jačanjem komunikacije i saradnje s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom”, istaknuo je u komentaru Xi, upotrijebivši službeno ime Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije