Xi Jinping ide u posjetu Kim Jong-unu

Za septembar je najavljena prva posjeta kineskog čelnika sjevernokorejskoj prijestolnici otkad je preuzeo vlast (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping idući će mjesec posjetiti Pjongjang na poziv sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una kako bi prisustvovao sedamdesetoj godišnjici osnutka Sjeverne Koreje, objavile su singapurske novine Straits Times

To će biti prvi posjet kineskog čelnika sjevernokorejskoj prijestolnici otkad je preuzeo vlast 2012. te trinaest godina nakon posljednjeg posjeta nekog kineskog predsjednika.

Jinpingov prethodnik Hu Jintao bio je u Pjongjangu 2005. godine, pišu singapurske novine na koje se poziva Reuters.

Novine nisu objavile odakle im informacije o Jinpingovom putovanju, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova ga još uvijek nije potvrdilo. 

Proslava godišnjice osnutka Sjeverne Koreje održat će se 9. rujna.

Kim ove godine tri puta bio u Kini

Toj izoliranoj državi Kina je najvažniji trgovinski partner, a Kim ju je ove godine posjetio već tri puta i tada je s Xijem razgovarao o poboljšanju suradnje između dviju država, kao i o ekonomskim reformama. 

Sjedinjene Američke Države su postrožile sankcije nad Sjevernom Korejom kako bi primorale Pjongjang da odustane od svog nuklearnog programa.

Washington je ovog tjedna uveo nove sankcije kineskim tvrtkama koje su izvozile alkohol i cigarete u Sjevernu Koreju jer su kršile dosadašnje sankcije. 

Izvor: Agencije