Oglasi

WTO odobrio EU zahtjev za carine na robu iz SAD-a zbog Boeinga

Evropskoj uniji su odobrene 'carine odmazde' na američku robu vrijednu 3,4 milijarde eura, kao odgovor na američke subvencije proizvođaču aviona.
Unija je tražila odgovor na carine koje su SAD uveo vezano za evropske subvencije Airbusu prošle godineReuters

Tijelo za rješavanje sporova Svjetske trgovinske organizacije (WTO) odobrilo je Evropskoj uniji "carine odmazde" na američku robu vrijednu četiri milijarde dolara (3,4 milijarde eura), kao odgovor na američke subvencije proizvođaču aviona Boeing.

Unija je tražila carine u iznosu 8,6 milijardi dolara, kao odgovor na carine koje je SAD uveo vezano za evropske subvencije Airbusu prošle godine, prenosi Fena, pozivajući se na Deutshe Welle.

Sankcije EU-a prvobitno je odobrio revizor WTO-a 13. oktobra, ali trebalo je odobrenje 164 države članice trgovinskog tijela.

Mjere odmazde protiv SAD-a

U ponedjeljak je predstavnik WTO-a u Ženevi najavio da su članice WTO-a odobrile zahtjev EU-a za odobrenje izricanja mjera odmazde protiv SAD-a zbog nepoštivanja presude WTO-a u vezi sa subvencijama američke vlade za Boeing.

Očekuje se da će EU sada odrediti carine na američku poljoprivrednu opremu i poljoprivredne proizvode.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.