WTO na pragu rješenja trgovinskih reformi

Azavedo je forsirao maratonske pregovore kako bi sporazum bio postignut prije sastanka ministara WTO-a na Baliju (EPA)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) mogla bi se usaglasiti oko prvog paketa globalnih trgovinskih reformi do kraja vikenda, kazao je njen glavni direktor Roberto Azevedo.

Upitan može li kakav-takav sporazum biti postignut do nedjelje uvečer, Azavedo je Reutersu odgovorio: “Nadam se tome”, prenosi agencija Hina.

Azavedo je forsirao maratonske pregovore kako bi sporazum bio postignut prije sastanka ministara WTO-a na Baliju, koji se održava u prvoj sedmici decembra.

Diplomati kažu da će, ako se 159 članica WTO-a usuglasi oko nacrta sporazuma na sastanku Općeg vijeća WTO-a u Ženevi, ministri staviti svoj potpis na sporazum na sastanku na Baliju. Time bi ostala vrlo mala vjerojatnost za ponovno otvaranje pregovora.

Odgođen sastanak

Sastanak Općeg vijeća prvobitno je bio zakazan za četvrtak, ali je odgođen, dok su pregovori o paketu trgovinskih reformi nastavljeni. Azevedo je upozorio kako nije siguran da će moći sazvati sastanak vijeća za ovaj vikend.

Sporazum o globalnoj trgovini pojednostavio bi carinske postupke diljem svijeta, što bi povećalo predvidivost i transparentnost prekograničnih carinskih postupaka. Navedeni paket uključuje i određene promjene pravila u poljoprivredi i posebni tretman najsiromašnijih zemalja.

Prema istraživanjima Svjetske banke i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), svjetskoj ekonomiji taj bi sporazum donio dodatne stotine milijardi dolara.

Čelnik WTO-a s novinarima je razgovarao pri dolasku na možda jedan od posljednjih pregovaračkih sastanaka u sklopu 12 godina dugih nastojanja tog globalnog trgovinskog tijela da postigne trgovinski sporazum.

Time bi se zaokružio desetosedmični niz cjelodnevnih pregovora koje je Azavedo nadgledao od preuzimanja čelne dužnosti u WTO-u 1. septembra.

Izvor: Agencije