Oglasi

WTO: Evropske subvencije Airbusu naštetile Boeingu

Evropska unija mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije, navodi Svjetska trgovinska organizacija.
Evropska unija nije uklonila finansijsku podršku za najveći avion na svijetu Airbus A380 i najnoviji evropski avion za duge letove A350EPA

Evropska unija je ignorirala zahtjeve za obustavom subvencija Airbusu, kojem je osigurala više od 22 milijarde dolara nezakonite pomoći, navodi se konačnoj presudi Svjetske trgovinske organizacije.

Na ovu presudu je odmah reagirao zvanični Washington, koji je zaprijetio uvođenjem sankcija na evropske proizvode ako zvanični Brisel ne prestane "nanositi štetu američkim interesima", prenosi Reuters.

"Predsjednik [SAD-a Donald] Trump je bio jasan kada je rekao da ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo osigurali slobodnu i pravednu trgovinu za dobrobit američkih radnika. Ovaj izvještaj jednom za svagda potvrđuje da je EU dugo ingorirao propise WTO-a", izjavio je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, prenosi Tanjug.

Američke prijetnje

"Ako EU konačno ne preduzme akcije kako bi prestala kršiti propise i štetiti interesima Sjedinjenih Američkih Država, zvanični Washington će morati primijeniti kontramjere na evropske proizvode", dodaje on.

U presudi WTO-a se navodi da EU nije uklonio finansijsku podršku za najveći avion na svijetu Airbus A380 i najnoviji evropski avion za duge letove A350, što je nanijelo štetu Boeingu i radnicima u američkom zračnom sektoru.

WTO zaključuje da EU mora okončati nepravedne prakse i otkloniti štetu koju su prouzrokovale njene nezakonite subvencije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.