Oglasi

WTO će odobriti EU carine na uvoz iz SAD-a

Radi se o evropskom odgovoru na spor o subvencioniranju proizvođača aviona Boeing.
Luka, Brodovi, Kontejneri, TrgovinaEvropska unija planira nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-aEPA - Ilustracija

Evropska unija trebala bi iduće sedmice dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača aviona Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Unija je izborila pravo na uvođenje carina u sporu sa SAD-om zbog subvencija Boeingu, potencijalno produbljujući dugotrajne trgovinske sukobe zbog kojih je Washington uveo carine na robu iz EU-a, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema pravilima WTO-a, EU mora službeno obavijestiti Tijelo za rješavanje sukoba (DSB) o planu uvođenja carina.

Trump prijeti da će uzvratiti

Prema dnevnom redu DSB-a, u kojem zasjeda svih 164 zemalja članica WTO-a, EU to planira učiniti na sljedećem sastanku 26. oktobra.

To ne znači nužno da će EU odmah uvesti carine.

Evropska komisija, koja koordinira trgovinsku politiku EU-a, također se mora savjetovati sa 27 članica EU-a o tom pitanju.

Američka vlada saopćila je da ne postoji pravna osnova po kojoj EU uvodi carine od kada je ukinuta sporna porezna olakšica, što je stav kojeg se drži i Boeing.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će "uzvratiti" Uniji ako uvede carine na američku robu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.