WP: Saudijska Arabija sprema optužnicu protiv Bin Nayefa

Dokumenti koje je 'Washington Postu' dao na uvid bliski saradnik princa Mohammeda bin Nayefa pokazuju da su optužbe protiv njega neistinite (Anadolija)

Američki list The Washington Post izvijestio je, pozivajući se na saudijske i američke izvore, da Odbor za borbu protiv korupcije saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana privodi kraju detaljnu istragu o optužbama za korupciju i izdaju protiv princa Mohammeda bin Nayefa, nakon što su prošla četiri mjeseca od njegovog hapšenja.

Odbor za borbu protiv korupcije sprema se optužiti bivšeg prijestolonasljednika i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Bin Nayefa da je uzurpirao petnaest milijardi dolara dok je vodio saudijske antiterorističke programe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dodaje američki list.

Odbor za borbu protiv korupcije navodi da je Bin Nayef nezakonito preusmjeravao navedena sredstva putem lažnih kompanija i privatnih računa.

Međutim, dokumenti koje je američkom listu dao na uvid bliski saradnik princa Bin Nayefa pokazuju da su optužbe protiv njega neistinite, ističe Washington Post.

Prema navedenim dokumentima, tajne finansijske aktivnosti, barem u širokim okvirima, odobrio je bivši kralj Abdullah bin Abdul Aziz, budući da je 2007. godine izdana kraljevska uredba kojom se odobravaju sve aktivnosti Bin Nayefa u okviru programa borbe protiv terorizma, uz uvjet da podnese detaljni godišnji izvještaj o troškovima.

Princ Bin Nayef je 2007. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, a nekoliko godina kasnije, u periodu od 2012. do 2017. godine, preuzeo je funkciju ministra.

Kućni pritvor, pa hepšenje

Početkom maja 2013. godine Bin Nayef je podnio izvještaj tadašnjem kralju Abdullahu, u kojem se nalazi sažetak tajnih troškova za antiterorističke programe za istu fiskalnu godinu.

U dokumentu je princ zatražio kraljevsko odobrenje za finansijska izdvajanja od pet milijardi saudijskih rijala (oko 1,3 milijarde dolara) za finansiranje osam projekata.

Nakon tri dana od podnošenja izvještaja, kraljevski dvor je prihvatio zahtjev Bin Nayefa za finansiranje projekata, uključujući izgradnju tajnog aerodroma i kupovinu oružja.

Washington Post navodi, pozivajući se na riječi jednog od Bin Nayefovih pomoćnika, da advokatski tim Bin Nayefa čuva te dokumente u Velikoj Britaniji i Švicarskoj i da će isti biti dostupni u bilo kojem međunarodnom pravnom postupku koji bi se mogao dogoditi u budućnosti.

Prije hapšenja, koje se desilo 7. marta, Bin Nayef se nalazio u kućnom pritvoru, nakon što ga je s pozicije prijestolonasljednika svrgnuo aktuelni prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u junu 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera i Washington Post