WP: Donalda Trumpa će uskoro ispitati o Rusiji

Američke obavještajne agencije su zaključile da se Rusija miješala u američke izbore u pokušaju da pomogne pobjedu Donalda Trumpa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump bi u roku od nekoliko sedmica mogao biti ispitan u okviru istrage specijalnog istražitelja Roberta Muellera o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, tvrdi list Washington Post.

Mueller je mogućnost da i Trump bude podvrgnut ispitivanju nagovijestio tokom sastanka krajem decembra s advokatima američkog predsjednika Johnom Dowdom i Jayem Sekulowim, navodi američki list.

Ispitivanje predsjednika, koje bi obuhvatilo ograničen broj pitanja, moglo bi uslijediti u narednih nekoliko sedmica, piše WP, pozivajući se na neimenovanu osobu blisku predsjedniku.

Razgovori među advokatima

Sekulow i Dowd za sada nisu odgovorili na upit za komentar o navodima američkog dnevnika, navodi Reuters.

Ranije je izvor blizak ovom pitanju rekao da su među advokatima u toku razgovori o mogućem Trumpovom svjedočenju, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na tri izvora bliska situaciji, NBC News je objavio da su se Trumpovi advokati sastali s predstavnicima Muellerovog ureda krajem decembra, kako bi razgovarali o logistici eventualnog ispitivanja Trumpa.

Navodno su tada razgovarali o mjestu i dužini takvog ispitivanja, kao i pravnim standardima i opcijama formata ispitivanja uključujući pisane odgovore umjesto formalnog, usmenog odgovaranja.

Trump je u subotu izjavio da je voljan razgovarati s Muellerovim timom.

Istraga Muellera

“Nije bilo dosluha, nije bilo kriminala. Teoretski, svi mi kažu da nisam pod istragom”, rekao je Trump novinarima u Camp Davidu.

Muellera je Ministarstvo pravde SAD-a imenovalo za istražitelja za navode o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine i mogućem dosluhu Rusa s Trumpovim predizbornim timom.

Američke obavještajne agencije su zaključile da se Rusija miješala u američke izbore u pokušaju da pomogne Trumpovu pobjedu, što Moskva poriče.

Izvor: Agencije