World Expo mijenja lice grada domaćina sajma

Grad domaćin izložbe World Expo 2020. godine bit će Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno glamurozni Dubai, potvrđeno je u Parizu.

U konkurenciji su još bili rastuća brazilska metropola Sao Paulo, Izmir na zapadnoj obali Turske i ruski industrijski grad Ekaterinburg, no odlučeno je u korist Dubaija u koji je za sedam godina najavljen dolazak skoro svih zemalja svijeta kako bi predstavile svoja najnovija dostignuća u arhitekturi i tehnologiji.

Povijesno gledano, svjetske izložbe mogu podići poslovni ugled grada, pa je tako svjetski sajam iz 1893. promovirao Čikago u koji je tada došlo čudesnih 27 milijuna ljudi.

I ne samo to, jer nakon 120 godina povjesničari kažu da je ovaj događaj promijenio američku naciju, o čemu svjedoči i gradski muzej.

Svjetski sajam je definitivno transformisao Čikago, 20 godina nakon što je veliki požar poharao ovaj vjetroviti grad, vratio ga na međunarodnu mapu.

„Mislim da je u tom trenutku Čikago postao grad svjetske klase. Potencijal je postojao, kao i bogatstvo, industrija je bila razvijena, ali sve do Svjetskog sajma iz 1893. godine ti faktori nisu bili dovoljni da predstave Čikago kao metropolu“, ukazuje Richard Lariviere, čelni čovjek muzeja „The Field Museum“.

Sajam koji donosi budućnost

Arhitekt grada iz snova, Daniel Burnham napravio je do tada neviđen pothvat – 200 zgrada podignute su u rekordnom roku od dvije godine, no stotine, od ukupno 40.000 radnika, projekt je koštao života.

Bilo je i drugih svjetskih sajmova u to vrijeme, ali ovaj je bio industrijski i nevjerojatno uspješan, privukavši 27 milijuna posjetitelja u zemlju koja je tada imala svega 65 milijuna stanovnika.

Čikaški sajam također je bio do tada najveći, a na njega podsjeća amblem – masivni kotač visok 76 metara, koji je mogao primiti 2.000 osoba i koji je zasjenio čak i Ajfelov toranj. 

Ljudi su došli na sajam kako bi vidjeli budućnost, no bio je kratkog vijeka, jer je „bijeli grad“, kako su ga u to vrijeme nazivali, bio izgrađen na močvari i srušen je čim je sajam završen.

„Iako je svjetski sajam transformirao Čikago, 120 godina nakon što je održan teško je naći trajne podsjetnike na taj događaj u arhitekturi grada. Jedan od nekolicine je čikaški Muzej nauke i industrije, u vrijeme sajma – Palača finih umjetnosti, kao jedna trajna građevina u koju su odlučili pohraniti vrijednosti“, javlja reporter Al Jazeere John Hendren iz Čikaga.

Izvor: Al Jazeera