Oglasi

Woody Allen pokrenuo tužbu vrijednu 68 miliona dolara protiv Amazona

Allen krivi nespremnost studija da objavi filmove zbog '25 godina starih neosnovanih optužbi'.
Amazon je dosad objavio dva Alenova filma kao i seriju 'Crisis in Six Scenes'Reuters

Poznati režiser Woody Allen podnio je tužbu vrijednu 68 miliona dolara protiv "Amazon Studiosa". Kako izvještavaju Hollywood Reporter i Variety, 83- godišnji Allen tvrdi kako je kompanija prekšila ugovor kada je odlučila da ne objavi četiri njegova filma.

Amazon je dosad objavio dva Allenova filma kao i seriju "Crisis in Six Scenes" (Kriza u šest scena).

Studio je ipak odustao od objavljivanja njegovog posljednjeg filma "A Rainy Day in New York" (Kišni dan u New Yorku).

Amazon obećao da će biti 'dom' do kraja karijere

"U želji da iskoristi međunarodni ugled, talenat i dosadašnje rezultate gospodina Allena, Amazon - tehnološki gigant ali holivudski novajlija - želio je izgraditi svoj nedavno započeti zabavni studio ulaskom u niz dogovra sa gospodinom Allenom i njegovom kompanijom, Gravier, obećavajući finansiranje i distribuciju njegovih budućih filmova, kao i da će mu biti "dom" do kraja karijere", stoji u dijelu tužbe.

"Ipak, u junu 2018. godine, Amazon je odustao od dogovora, sa željom za ukidanjem bez pravne osnove iako su znali da će time nanijeti znantu štetu gospodinu Allenu, Gravieru, investitorima i umjetnicima i ekipi uključenoj u izradi filmova." Allen i i njegova kompanija su prema ugovoru sa Amazonom trebali zaraditi između 68 i 73 miliona dolara.

Članovi postave se distancirali od posljednjeg filma

Allen krivi nespremnost studija da objavi filmove zbog "25 godina starih neosnovanih optužbi" - konkretno, optužbi Allenove usvojene pastorke, Dylan Farrow, koja navodi da ju je Allen seksualno napao kada je bila dijete. 

U tužbi stoji kako komentari Farrow ne bi trebali utjecati na dogovor sa Amazonom, pošto su "optužbe bile već dobro poznate Amazonu (i javnosti) prije ugovora - i ne daju osnovu za prekid ugovora."

Film "A Rainy Day in New York" snimljen je 2017. a u njemu glume Jude Law, Rebecca Hall, Selena Gonez i Timothee Chalamet.

Nekoliko članova glumačke postave su se od tada distancirali od projekta, a Chalamet je rekao kako se odriče zarade, koju će dati u dobrotvorne svrhe.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.