Oglasi

Wolfgang Petritsch se zalaže za 'Dayton 2'

Bivši specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo vjeruje da bi naredni sastanak u Briselu Aleksandra Vučića i Hashima Thacija mogao biti ključan.
Wolfgang Petritsch smatra da treba podržati 'hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče'EPA - Arhiva

Mogu da zamislim format nalik Dejtonskom sporazumu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda rašcistila postjugoslovenska situacija i kako bismo se fokusirali na vitalna politička i ekonomska pitanja i budućnost Evropske unije, ocenio je Wolfgang Petritsch, austrijski diplomata i bivši specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo.

On je za beogradski dnevni list Danas kazao da smatra da će septembarski sastanak u Briselu predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, biti ključan i da se iskreno nada da će doći do postizanja sporazuma u skorije vreme.

"Nisam u ličnom kontaktu sa njima, ali sam čitao neke od njihovih izjava. Hajde da podržimo hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče", istakao je Petritsch.

Petritsch je dodao da poštuje mišljenje nemačke kancelarke Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu, ali imajući u vidu komplikovani dijalog između Beograda i Prištine, ubeđen je da treba pažljivije slušati političke donosioce odluka u tim dvema prestonicama.

Možda posljednja šansa za rješenje

Kako ističe, posle dogovora o rešenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje poslednji nerešeni istorijski konflikt između Srba i Albanaca, gde se otvara šansa, smatra, možda poslednja u godinama koje dolaze.

Petritsch upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu, navodeći da bi to bilo u interesu pojedinih političkih aktera – i domaćih i međunarodnih – da nastave da destabilizuju države u regionu.

"Hajde da učinimo sve da to sprečimo", kaže Petritsch, napominjući da postoji mogućnost da bi naredni saziv Evropske komisije mogao da izbegne da reši pitanje Kosova, jer prethodni saziv to nije učinio.

"Tajming za donošenje odluke jeste, dakle, od suštinske važnosti", naglašava Petritsch, koji je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.