Wizz Air uveo pet novih linija iz Tuzle

Nove rute prema Växjöu, Bratislavi, Friedrichshafenu, Kölnu i Nürnbergu kreirale su 36 novih radnih mjesta (Anadolija)

Avioprijevoznik Wizz Air predstavio je danas na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla još jedan avion Airbus A320 sa 180 putničkih mjesta, kojem će baza biti tuzlanski aerodrom.

To je drugi bazni avion koji je Wizz Air postavio na tuzlansku pistu. 

Istodobno je najavljeno uvođenje pet novih međunarodnih avionskih linija, čime se nastavlja ulaganje mađarske niskotarifne kompanije Wizz Air u Međunarodni aerodrom Tuzla.

Nove rute prema Växjöu, Bratislavi, Friedrichshafenu, Kölnu i Nürnbergu kreirale su i 36 novih radnih mjesta, potvrdili su u toj mađarskoj aviokompaniji.

“Letom za Malmö počeli smo s letovima u Bosni i Hercegovini 2013. godine, a dvije godine kasnije otvorili smo Wizz Airovu bazu u Tuzli i dovezli smo moderni Airbus A320, čime smo omogućili nova zapošljavanja lokalnog stanovništva. Bilježili smo konstantan rast i prošle godine zabilježili 600.000 putnika prevezenih s Međunarodnog aerodroma Tuzla. U ovoj godini u Tuzli je naš novi bazni avion, a dodali smo i još jedan aerodrom, odnosno počeli smo letjeti i iz Sarajeva”, kazala je Sorina Ratz, menadžerica za odnose s javnošću Wizz Aira.

Ukupno 17 ruta prema osam država

Ove je godine Wizz Air uveo šest novih ruta iz Bosne i Hercegovine u četiri države, uključujući i niskotarifnu liniju Sarajevo – Budimpešta.

Drugi bazni avion, koji će biti u Tuzli, omogućava povećavanje broja tjednih letova na postojećim rutama iz Tuzle ka Eindhovenu, Göteborgu, Malmöu i Frankfurtu (Hahn).

Kompanija trenutačno nudi ukupno 17 ruta iz Bosne i Hercegovine prema osam europskih država.

Usljed ekspanzije avionskog prometa u Tuzlanskom kantonu, došlo je i do potrebe širenja postojećih aerodromskih kapaciteta.

“Uprava Međunarodnog aerodroma Tuzla zajedno s Vladom Tuzlanskog kantona provodi velike aktivnosti na rekonstrukciji i nadogradnji putničkog terminala aerodroma. Na tom terminalu u narednom periodu planiramo opslužiti 700.000 putnika, a terminal bi trebao da zadovolji sve potrebe aerodroma u narednom periodu”, izjavio je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Izvor: Agencije