Wimbledon uvodi ‘tie-break’ u odlučujućem setu

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da je londonski turnir, koji se igra u junu i julu, otkazan zbog više sile (EPA)

Već od sljedeće godine na najvećem teniskom turniru u Wimbledonu više neće biti mogućnosti za trodnevne maratone, kao što je bio onaj između Johna Isnera i Nicolasa Mahuta, koji je odigran 2010. godine i završio pobjedom Amerikanca 70:68 u petom setu, jer će kod rezultata 12:12 u odlučujućem setu o pobjedi odlučivati “tie-break”, priopćili su u petak iz All England Cluba.

Pravilo će biti primjenjivano u svim konkurencijama, a igrat će se “tie-break” do sedam poena i s najmanje dva poena prednosti.

U New Yorku kod 6:6

“Pri donošenju odluke smo analizirali podatke o mečevima odigranim u posljednjih 20 godina, saslušali smo i mišljenje igračica, igrača te sudija, a uzeli smo u obzir i ostale faktore, poput slaganja rasporeda i doživljaja za gledatelje”, izjavio je predsjednik All England Cluba Philip Brook.

Wimbledon se tako pridružio US Openu, koji je do sada bio jedini Grand Slam turnir u kojem je “tie-break” odlučivao o pobjednici ili pobjedniku, samo što se u New Yorku igra već kod rezultata 6:6 u odlučujućem setu.

Za očekivati je da bi Australian Open i Roland Garros mogli uskoro krenuti istim putem, kao što je bio slučaj i s Davis Cupom, u kojem je “tie-break’ u odlučujućem setu uveden prije dvije godine.

Dovoljno prilika igračima

“Prema našem mišljenju, došlo je vrijeme za uvođenje ‘tie-breaka’ u mečeve koji nisu završili tokom odlučujućeg seta u nekakvom prihvatljivom rezultatskom okviru. Svjesni smo da je takvih mečeva, koji imaju dugačke odlučujuće setove, jako malo, a naš je dojam kako je ‘tie-break’ pri rezultatu 12:12 uravnoteženo rješenje i daje dovoljno prilika igračima da o pobjedniku odluče na osnovu pravila od dva gema prednosti”, rekao je Brook.

“Ujedno, to nam daje priliku da meč završi u prihvatljivom vremenskom okviru”, zaključio je Philip Brook, argumentirajući odluku vodstva najstarijeg i najpoznatijeg teniskog turnira na svijetu.

Izvor: Agencije