Wimbledon: Federer od 0:2 do 3:2

Prvi reket svijeta u petak je nadigrao Čeha Radeka Stepaneka rezultatom 4:6, 6:2, 6:2, 6:2 nakon dva sata i 50 minuta igre (EPA)

Branitelj naslova najboljeg na Grand Slam turniru, Srbijanac Novak Đoković plasirao se u osminu finala ovog takmičenja u Velikoj Britaniji.

Prvi reket svijeta u petak je nadigrao Čeha Radeka Stepaneka rezultatom 4:6, 6:2, 6:2, 6:2 nakon dva sata i 50 minuta igre.

Dok je teniska javnost i dalje komentirala poraz Rafaela Nadala od četvrtka na All England Clubu, kada je bolji od njega bio Lukas Rosol, Srbijanac je izgubio prvi set, što je nagovještavalo novo iznenađenje u Velikoj Britaniji.

Trenutno najbolji igrač „bijelog sporta“ na planeti brzo se oporavio i savladao 28-rangiranog Stepaneka u naredna tri seta identičnim rezultatom 6:2.

Đoković će se u borbi za četvrtfinale sa sunarodnjakom Viktorom Troickim, koji je pobijedio Argentinca Juana Monaka sa 7:5, 7:5, 6:3.

Kraj za Tipsarevića

Bit će to 13. međusobni duel srbijanskih tenisera u kojima je Ðoković mnogo uspješniji i trenutno vodi sa 11:1.

Njihov sunarodnjak Janko Tipsarević se nije uspio plasirati u osminu finala Wimbledona, jer je u petak navečer izgubio od Rusa Mihaila Južnjog sa 3:6, 4:6, 6:3, 3:6.

Tipsarević je poslije izgubljena dva seta uspio smanjiti zaostatak i duel učiniti neizvjesnijim.

Međutim, u četvrtom setu ruski teniser je podigao nivo igre i sa tri uzastopno osvojena gema pri rezultatu 3:3 došao do pobjede.

Trećerangirani Švicarac Roger Federer je u meču trećeg kola sa 29. nositeljem Julienom Benneteauom gubio 0:2 u setovima, ali je na kraju slavio sa 4:6, 6:7, 6:2, 7:6, 6:1.

Izvor: Agencije