Wimbledon: Đoković i Federer za finale

Srbijanski i švicarski teniser do sada su igrali 26. puta, a Federer trenutno vodio sa 14:12 (AFP)

Najbolji svjetski teniser Novak Ðoković plasirao se u polufinale Wimbledona, pošto je u četvrtfinalu u srijedu savladao Nijemca Floriana Mayera sa 6:4, 6:1, 6:4.

Iako je u srijedu ujutro bila najavljena jača kiša, meč je samo jednom bio prekinut na 15 minuta u prvom setu.

Branilac titule plasirao se u svoje treće uzastopno polufinale na Wimbledonu.

Ðoković je samo u uvodnom dijelu meča imao izvjesne probleme s Mayerom, koji je u više navrata atraktivnim potezima i bacanjem po travi podsjetio na legendarnog Borisa Beckera.

Ipak, u nastavku meča nije više imao ni snage, ali ni dovoljno znanja i živaca kako bi poremetio ritam srbijanskog tenisera.

Đoković će u petak u polufinalu igrati protiv Švicarca Rogera Federera, koji je, također poslije tri seta, eliminirao Rusa Mihaila Južnjija – 6:1, 6:2, 6:2.

Polufinale u petak

Ðoković će u polufinalu braniti prvo mjesto na ATP listi, pošto bi se Federer u slučaju trijumfa mogao vratiti na vrh.

Srbijanski i švicarski teniser do sada su igrali 26. puta, a Federer trenutno vodio sa 14:12.

Ðoković je rekao da se raduje polufinalnom duelu s jednim od najtrofejnijih igrača današnjice Federerom.

“Jedva čekam taj polufinalni meč. Uvek mi je zadovoljstvo kada igram protiv njega. Roger je zaista veliki šampion. Na svim grand slamovima je imao sjajne rezultate i bio dominantan”, kazao je Ðoković odmah nakon četvrtfinalnog duela s Mayerom.

“Na početku smo bili vrlo izjednačeni. Bilo mi je potrebno malo vremena da se priviknem na uslove, jer sam poslednja tri meča igrao pod krovom. Florian bio dobar, imao je par šansi da se vrati u meč. Ipak, zadržao sam nerve u odlučujućim momentima”, naveo je Ðoković.

U drugom polufinalu igrat će Britanac Andy Murray i Francuz Jo-Wilfried Tsonga.

Murray je u četvrtfinalu pobijedio Španca Davida Ferrera sa 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6 (4), dok je Tsonga bio bolji od Nijemca Philippa Kohlschreibera sa 7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2.

Izvor: Agencije