Wilz: Pismo ministrici Pendeš ‘pogrešno protumačeno’

'Oružane snage Bosne i Hercegovine izgradile su značajan ugled i u zemlji i u inozemstvu', navela je Giselle Wilz u pismu (Arhiva)

Zapovjednica NATO-ovog štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz, povodom komentara o njenom pismu upućenom ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš u vezi s učešćem Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u obilježavanju 9. januara u bh. entitetu Republika Srpska, proslijedila je u srijedu primjerak tog pisma medijima jer je “uveliko pogrešno predstavljeno”.

Pritom je izjavila da želi biti veoma jasna u vezi s trima stvarima s obzirom na veliki interes za ovo pitanje.

“Prvo, pismo koje sam poslala ministrici odbrane, ukazujući na zabrinutost NATO-a u vezi s učešćem Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u aktivnostima povodom Dana RS-a pogrešno je predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije u vezi s onim što sam napisala”, navela je u pismu.

“Drugo, Oružane snage Bosne i Hercegovine izgradile su značajan ugled i u zemlji i u inozemstvu”, naglasila je ona. 

Rad na profesionalizaciji Oružanih snaga

“Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno s načelnikom Zajedničkog štaba [Oružanih snaga] i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima, marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uvijek iznova građanima Bosne i Hercegovine dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se na njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima”, rekla je Wilz.

“Treće, mnogo je špekulacija u vezi s primjenom ovlaštenja koja imaju međunarodne vojne snage u skladu s Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona Bosne i Hercegovine. Činjenica je da u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu institucije Bosne i Hercegovine imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira”, izjavila je zapovjednica NATO-ovog štaba u Sarajevu.

U pismu ministrici odbrane Bosne i Hercegovine upućenom 5. januara Wilz u prvom pasusu navodi: “Obaviještena sam da ste odobrili angažiranje vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na ceremonijalnim aktivnostima u RS-u 8. januara 2017. godine, prilikom odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a da niste odobrili učešće Oružanih snaga u aktivnostima u RS-u 9. januara.”

Podrška pronalaženju razumnog rješenja

Kako je dalje navela u pismu, Wilz je podržala nastojanje ministrice Pendeš da nađe razumno rješenje u veoma delikatnoj situaciji, istovremeno poštujući važeće zakone i propise.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da je obilježavanje Dana RS-a januara neustavno, navela je također.

“Sud je dio ustavnog okvira Bosne i Hercegovine, u skladu s Aneksom 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Svi pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine položili su zakletvu da će braniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Osim toga, član 49. Zakona o odbrani kaže: ‘Od vojnih lica očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se temeljem za smjenu s dužnosti'”, citat je iz pisma zapovjednice NATO-ovog štaba ministrici Pendeš.

“Stoga bi u ovom trenutku učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u bilo kojem dijelu programa Dana RS-a 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani. Te osobe podlijegale bi disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovo učešće predstavljalo bi i kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A tog sporazuma”, navela je također zapovjednica NATO-ovog štaba u Sarajevu u pismu upućenom 5. januara ministrici odbrane Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije