Wilson: Historijska prilika za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Odlučujuće za ovako velike sporazume je imati lidere koji su spremni da poguraju stvari, kaže Damon Wilson (EPA)

U Atlantskom savetu SAD-a veruju da Srbije i Kosovo imaju istorijsku priliku da normalizuju odnose, što će, kažu, i jednima i drugima omogućiti da krenu napred.

Izvršni potpredsednik te organizacije Damon Wilson za Radio Glas Amerike kaže da je umereni optimista.

“Ono za šta ja jesam je mirovni sporazum, konačno mirovno rešenje”, rekao je on.

“Ovo je istorijska prilika”, istakao je.

Prema njegovim rečima, od istorijske je važnosti da se normalizuju odnosi i da Beograd i Priština “mogu da krenu napred”.

Podrška svakom sporazumu Vučića i Thacija

“Tako da ono što ja podržavam i što čujem da Washington i drugi govore jeste da ćemo podržati svaki sporazum koji ovi lideri [Aleksandar Vučić i Hashim Thaci] mogu da postignu, a njihove zemlje ispune, ukoliko ga mirno ispregovaraju njih dvojica i ponude priliku za konačno rešenje. To ćemo podržati i o tome se ovde radi”, naveo je Wilson.

Kako je rekao, kada se sve sabere, odlučujuće za ovako velike sporazume je “imati lidere koji su spremni da poguraju stvari”.

“Ovo nisu laka pitanja. To što smatramo da je sada pravi trenutak su malo okolnosti, regionalna dinamika, ali ustvari, najviše ima veze s tim gde se Srbija i Kosovo nalaze danas i gde su ova dvojica političkih lidera. Ovo nije proces koji je neizbežan, radi se o maloj grupi ljudi koji su spremni da sarađuju i donesu teške odluke. To nikad nije lako i mnogo je neizvesnije nego što je izvesnije, ali ja sam ipak oprezni optimista i nadam se da će dogovor ipak biti moguć”, kazao je Wilson.

Izvor: Al Jazeera