Williams želi novi početak s novim bolidom

Senna i Maldonado na novom Williamsovom bolidu koga pokreće Renaultov motor (Reuters)

Bivši svjetski prvak Williams predstavio je novi bolid u utorak na stazi Jerez na jugu Španije i objavio novi početak nakon protekle sezone Svjetskog prvenstva Formule 1 za koju iz ovog tima smatraju da je najgora.

Vozila će pokretati Renaultovi motori umjesto prošlogodišnjih Cosworthovih, Brazilac Bruno Senna je zamijenio iskusnog sunarodnjaka Rubensa Barrichella, a i u tehničkom timu je napravljeno dosta izmjena pošto su otišli Sam Michael i Patrick Head.

Tamnoplavo-bijeli bolid FW34 koji je izašao iz garaže bez puno pompe prije predsezonskih testiranja je bez sumnje manje atraktivan i od onog iz 2004. godine kojeg je krasio nos sličan morževoj njušci.

Sada je tu konvencionalni prednji dio koji se pojavio na bolidima svih timova za 2012. godinu, sa izuzetkom onoga kod McLarena.

Williams, koji je osvojio samo pet bodova protekle godine dok su vozili Barrichello i Pastor Maldonado iz Venecuele koji je ostao u timu, sada ne brine za estetiku i izgled, već za brzinu i pouzdanost, karakteristike koje nisu krasile bolide ove ekipe u 2011. godini.

Dobra zima u tvornici

„Moglo bi se reći kako tim Williams F1 želi novi početak. Imamo nov bolid, nove vozače, novi motor i novo osoblje. Također imamo i neke nove partnere koji su nam se priključili proteklih mjeseci“, stoji u saopćenju osnivača tima Franka Williamsa.

„Iza nas je dobra zima u tvornici i osjećamo se spremnim i jakim za borbu.“

Motore Renaulta, koje će koristiti Williams, u narednoj sezoni imat će branitelj naslova Red Bull, kao i novi tim Caterham.

Predstavljanje je bilo novost za Sennu, koji je u 2011. godini osvojio dva boda i nastupio u posljednjih osam utrka prošle sezone vozeći za Renault. U Formuli 1 je debitovao 2010. godine za tim HRT, koji nije imao spremno vozilo za testiranje te sezone.

„Ovo je moj prvi predsezonski program testiranja otkako sam se počeo takmičiti u Formuli 1 prije dvije godine. Veoma sam motiviran i radujem se napornom radu i saradnji sa svima u timu. Nadam se da ćemo biti uspješni tokom provjera i razvoja vozila kako bi došli u Melbourne pripremljeni što je moguće bolje“, rekao je Brazilac.

U australskom gradu će, 18. marta, biti održana prva utrka nove sezone Formule 1.

Izvor: Agencije