Wilders želi ‘takmičenje u karikaturama o poslaniku Muhammedu’

Wilders: 'Ugrožena je sloboda mišljenja, posebno protiv islama' (EPA)

Čelnik radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Geert Wilders opet je provocirao muslimane tako što je poručio da će u zgradi holandskog Parlamenta biti održano “takmičenje u karikaturama o poslaniku Muhammedu”, javlja agencija Anadolija.

“Ugrožena je sloboda mišljenja, posebno protiv islama. To nikad ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine u Zastupničkom domu održati takmičenje u crtanju karikatura na temu Muhammeda”, napisao je Wilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji pišu da bi Wilders tako mogao iskoristiti pravo koje imaju zastupnici da jednom godišnje u zgradi Parlamenta organizuju određenu aktivnost.

Provokativni čin

Holandski zastupnik turskog porijekla Tunahan Kuzu rekao je za Anadoliju da Wilders tim postupkom želi isprovocirati muslimane, posebno u ramazanu.

“I sam zna da je ovo provokativan čin, kojim iskazuje mržnju, čime želi muslimane u ovoj državi isprovocirati. Međutim, muslimani koji žive u Holandiji svjesni su da je ovo provokacija. Ne treba nasjedati na podle igre ljudi poput Wildersa, koji osjećaju mržnju prema muslimanima”, rekao je on.

Dodao je da je Wilders i ranije pravio slične provokacije i vrijeđao muslimane.

Glasnogovornica Parlamenta Holandije Anna Kodde izjavila je da još nisu dobili nikakav zahtjev za održavanje navedene aktivnosti.

Izvor: Agencije