Wilders u Parlamentu: Moramo očistiti zemlju od islama

'Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kur'an i burka', rekao je Wilders (EPA)

Čelnik radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske stranke Geert Wilders u holandskom Parlamentu predložio je nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili “islamski termini”.

“Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je jednako mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spriječi. Zato predlažem nacrt zakona kako bi se zabranili islamski termini u Holandiji”, rekao je on u obraćanju u državnom Parlamentu, prenosi Anadolija.

Istakao je da je ovo prvi takav pokušaj u zapadnim zemljama.

“Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kur'an i burka. Nadam se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer”, rekao je Wilders, otprije poznat javnosti po antiislamskim stavovima.

Čelnici drugih stranaka u Parlamentu Holandije usprotivili su se takvoj inicijativi, tvrdeći da je protivna vjerskim slobodama, koje su zagarantovane Ustavom Holandije.

‘Političko naslijeđe Wildersa puno je krvi’

Parlamentarni zastupnik turskog porijekla Tunahan Kuzu izjavio je da je čak počeo sažalijevati Wildersa, napominjući da već 14 godina “govori iste stvari”.

Naglasio je da će stranka Denk, kojoj pripada, uvijek biti protiv takvih izjava koliko god dugo Wilders nastavljao s istom politikom.

“Wildersovo političko naslijeđe puno je krvi. Rasizam i mržnja prema muslimanima u porastu su u posljednjih 14 godina. Imamo napade na džamije i prijetnje muslimanima. Prema istraživanju provedenom 2011. godine, 25 posto simpatizera PVV-a spremno je posegnuti za nasiljem kako bi postigli svoj cilj. Prema politici koju zagovara Wilders, izgubili bi slobodu koju imamo u ovoj zemlji”, rekao je Kuzu.

Prije dvije godine PVV je u stranačkom programu obećao da će zatvoriti džamije u zemlji, zabraniti Kur'an i otkazati boravišne dozvole azilantima.

PVV, koji predvodi Wilders, nakon izbora prošle godine postao je druga najveća politička stranka u zemlji, osvojivši 20 mjesta u Parlamentu.

Izvor: Agencije