Wilders: U Parlamentu Holandije trebaju biti samo Holanđani

Geert Wilders
Wilders je u junu 2018. najavio da kani organizirati takvo natjecanje, ali je odustao pošto je primio prijetnje smrću (AP)

Geert Wilders, čelnik radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV), izjavio je da u Parlamentu Holandije i u kabinetu Vlade Holandije trebaju biti samo Holanđani.

U obraćanju u državnom parlamentu Wilders je istakao da u toj zgradi ne želi vidjeti ljude stranog porijekla.

“Ovo je Parlament Holandije. Ovdje trebaju biti Holanđani. U parlamentu ne želim Turke, Marokance ili Šveđane. Zar nemam pravo to reći? Ovo je moja zemlja”, kazao je Wilders.

Istakao je i kako se protivi tome da zastupnici ili ministri u Holandiji imaju dvojno državljanstvo.

Naglasio je kako je potrebno da ljudi osjećaju lojalnost prema jednoj zemlji umjesto prema dvjema.

Spomenuta Wildersova izjava izazvala je oštre reakcije pojedinih zastupnika.

Tunahan Kuzu, čelnik partije DENK, koju su osnovali Turci u toj zemlji, istakao je da Ustav određuje ko je državljanin Holandije, a ne Wilders.

Ko je ‘lojalan građanin’

“Dvojno državljanstvo ništa ne treba značiti u vezi s lojalnošću državi. Lojalnost građanina prvenstveno se mjeri na osnovu njegovog ponašanja”, kazao je Kuzu.

Dodao je i da bi i sam Wilders trebao preispitati lojalnost prema domovini.

“Wilders je u prošlosti više bio u Ambasadi Izraela nego u svojoj kući”, rekao je Kuzu.

U programu Slobodarske partije (PVV) traže zatvaranje džamija u Holandiji, zabranu Kur'ana te ukidanje boravišne dozvole migrantima.

PVV, predvođen Wildersom, na općim izborima u martu osvojio je 20 mjesta u parlamentu te tako postao druga najveća politička stranka u zemlji.

Izvor: Agencije