Oglasi

Wikipedia i Mozilla se gase na jedan dan

Wikipedia, Reddit, Mozilla i druge stranice u srijedu će se ugasiti u znak protesta protiv prijedloga zakona protiv piratstva, koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu.
Dva prijedloga zakona protiv on-line piratstva naišla su na masovno neodobravanje internetske zajedniceAFP/Getty Images

Internetska enciklopedija Wikipedia u srijedu će zatvoriti svoje stranice na engleskom jeziku na 24 sata u znak protesta protiv prijedloga zakona protiv piratstva, koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu.

Osim Wikipedije, "blackout" su najavili i Reddit, Mozilla, Twitpic te mnoge druge internet stranice, koje će u srijedu biti nedostupne ili zamijenjene crnim displayem, koji će sadržavati samo informaciju o razlozima štrajka.

"Upozorenje studentima! Napišite zadaću unaprijed. Wikipedia protestira u srijedu protiv lošeg zakona", napisao je Jimmy Wales, osnivač te enciklopedije na svom Twitter profilu.

Upozorenje studentima! Napišite zadaću unaprijed. Wikipedia protestira u srijedu protiv lošeg zakona.

"Posljednji detalji se razmatraju, ali mislim da ćemo potpuno, a ne djelomično zacrniti stranice", napisao je. "Bit će ludo. Nadam se da će Wikipedia srušiti telefonski sistem Washingtona u srijedu. Prenesite poruku svim poznanicima!"

Prijedlozi zakona Stop Online Piracy Act (SOPA), podneseni Zastupničkom domu, te Protect IP Act (PIPA), koji se trenutno razmatraju u Senatu, namijenjeni su sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

Sporni zakoni

Zakoni imaju podršku Hollywooda, muzičke industrije i Američke trgovačke komore.


Jimmy Wales [Getty]

S druge strane, dva prijedloga zakona naišla su na masovno neodobravanje online zajednice, između ostalih tu su Google, eBay, Mozilla,Twitter, Facebook, Huffington Post i Aol.

Prema SOPA-i i PIPA-i, web stranice koje su osnovane u zemljama izvan SAD-a treba kazniti ukoliko se otkrije da su prekršile autorska prava.

U decembru je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojemu protestira protiv zakona.

Prema njihovom mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogućit će američkoj vladi da "cenzurira internet služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje.

To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Bez cenzure

Jimmy Wales istaknuo je da su ti zakoni "prijetnja slobodnom i otvorenom webu".

Međutim, iz Bijele kuće je saopćeno da bilo koji zakon protiv on-line piraterije koji dođe do predsjednika neće stvoriti rizik cenzure sadržaja na internetu, niti će dozvoliti  bilo kakve promjene u DNS-u koje bi mogle predstavljati sigurnosnu opasnost, prenose američki mediji.

Wikipedia na engleskom jeziku ima oko 3.850.000 članaka, najveća je enciklopedija i ima više od 25 miliona posjeta dnevno.

“Iako vjerujemo da je on-line piraterija stranih web stranica ozbiljan problem koji zahtijeva ozbiljne zakonodavne odgovore, nećemo podržati zakon koji smanjuje slobodu izražavanja, povećava rizik cyber sigurnosti, ili potkopava dinamičan, inovativni globalni internet”, navodi se iz Obamine administracije.

Wikipedia će zatvoriti pristup svojim stranicama na 24 sata počevši od utorka u ponoć po američkom istočnom standardnom vremenu, a u srijedu u šest sati ujutro po srednjoevropskom vremenu.

Wikipedia na engleskom jeziku ima oko 3.850.000 članaka, najveća je enciklopedija i ima više od 25 miliona posjeta dnevno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.