Oglasi

Wikipedia blokirana u Kini uoči 30. godišnjice Tiananmena

Vlasti u Kini pojačavaju cenzure ususret velikih političkih događaja ili oko osjetljivih godišnjica.
WikipediaZabrana je uvedena 2017. zbog članaka u kojima se Tursku optuživalo za povezanost s terorističkim organizacijamaEPA - Ilustracija

Vlasti u Kini blokirale su Wikipediju, objavilo je udruženje te internetske enciklopedije u srijedu, nekoliko sedmica uoči 30. godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na pekinškom trgu Tiananmenu.

„U aprilu smo utvrdili da Wikipedia više nije dostupna u Kini“, kazala je glasnogovornica udruženja, Samantha Lien, prenosi Hina, te je dodala:

„Nakon pomne analize internih pristupa mreži, možemo potvrditi da je Wikipedia blokirana na svim jezicima u Kini“, dodala je Lien.

Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže blokirane su u Kini već godinama.

Pojedini sadržaji na Wikipediji s osjetljivim temama, poput prodemokratskih protesta 1989. godine na trgu Tiananmen i u himalajskoj regiji Tibet, već su odavno bili blokirani u Kini, no glavna stranica dosad je bila dostupna.

Sumnje u potpunu blokadu Wikipedije pojavile su se u aprilu kada su se neki kineski korisnici žalili na društvenim mrežama da više nemaju pristup stranici.

Internetska stranica GreatFire.org, organizacija koja prati cenzuru interneta u Kini, otkrila je da je stranica blokirana od 23. aprila.

Silom na prodemokratske proteste

Kineska Kibernetička administracija, koja nadgleda cenzuru na internetu, nije imala komentara na navode.

Od 2015. godine, Wikipedia na kineskom jeziku bila je blokirana „velikim firewallom“, koji onemogućuje korisnicima da pristupe pojedinim inostranim internetskim stranicama.

Lien je naglasila kako nisu bili upozoreni, odnosno nije im objašnjeno zašto je stranica blokirana.

„Kada jedna zemlja, regija ili kultura ne može pristupiti globalnom dijalogu na Wikipediji, cijeli svijet je osiromašen“, naglasila je Lien.

Internetske vlasti u Kini pojačavaju cenzure ususret velikih političkih događaja ili oko osjetljivih godišnjica.

Početkom juna će biti 30 godina otkako je kineska vojska upotrijebila silu kako bi suzbila prodemokratske proteste koji su se održavali na trgu Tiananmen u Pekingu. 

Kasnije ove godine, Kinezi će proslaviti i 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.