WikiLeaks optužio Guardian za dešifriranje depeša

WikiLeaks je optužio Guardian za ugrožavanje sigurnosti mnogih ljudi (AFP)

Portal WikiLeaks tvrdi da je njegov nekadašnji medijski partner, britanski dnevni list Guardian, objavio ogromnu arhivu dešifriranih američkih diplomatskih depeša i tako ugrozio sigurnost mnogih ljudi.

U dugačkom tekstu objavljenom 1. septembra 2011, WikiLeaks je optužio Guardianovog istraživačkog novinara Davida Leigha da je otkrio lozinku potrebnu za dešifriranje dokumenata u knjizi koju je ranije ove godine izdao sa Lukom Hardingom, kolegom iz redakcije.

WikiLeaks tvrdi da je, za razliku od Guardiana, ovaj portal pažljivo cenzurirao osjetljive podatke iz depeša prije njihove objave.

“Postoji opasnost da neće biti provedene razne reforme, te da neće uspjeti neke revolucije kada tajne depeše procure privatnim obavještajnim agencijama i državnim vladama prije nego što izađu u javnost,” napisao je  WikiLeaks.

Demant autora

U razgovoru sa agencijom Associated Press, Leigh je demantirao navode WikiLeaksa, nazivajući ih besmislicom.

Rekao je da mu je osnivač WikiLeaksa Julian Assange dao lozinku potrebnu za pristup depešama američke ambasade u julu 2010., ali mu je rekao da će portal na kojem se depeše nalaze prestati sa radom u roku od nekoliko sati.

“Ono što smo mnogo kasnije objavili u svojoj knjizi je zastarjelo i bezopasno,” rekao je Leigh.

“Nismo otkrili adresu internet stranice na kojoj su se dokumenti nalazili, a Assange nam je svakako rekao da će stranica prestati sa radom.

“Ne vidim kako bi običan građanin mogao doći do tih dokumenata, osim ako mu sadašnji ili bivši uposlenik WikiLeaksa nije otkrio gdje se dokumenti nalaze i kako se zovu.”

Oštra osuda

WikiLeaks je na društvenoj mreži Twitter Leigha nazvao lažljivcem i upozorio da će on “nastaviti lagati”.

Portal je također objavio vijest da je zbog neodgovornog ponašanja bivših WikiLeaksovih uposlenika došlo do nehotične objave necenzurirane verzije depeša.

Izvori: Agencije