WikiLeaks: CIA upotrebljavala aparate Apple za špijunažu

Čak i kad reinstalirate operativni sistem, malver CIA-e ostaje u vašem iPhoneu (EPA)

WikiLeaks i osnivač ovog sajta Julian Assange objavili su “Tamnu materiju”, najnovije dokumente iz serijala “Vault 7”.

U najnovijoj seriji dokumenata otkriveno je da je američka Centralna obavještajna agencija za metu imala proizvode kompanije Apple, infiltrirala se u njih svojim malverom i koristila ih za praćenje i prisluškivanje obavještajno interesantnih osoba, javljaju ruski mediji.

Navodi se da su projekti CIA-e kojima se bavi najnoviji serijal datoteka WikiLeaksa razvijeni u okviru EDB-a (Embedded Development Branch), ogranka CIA-e, a napadaju Appleov firmver, što znači da su “infekcije” uvijek prisutne, bez obzira na napore da se uklone.

Kako piše Russia Today, čak i kad reinstalirate operativni sistem, malver CIA-e ostaje u vašem iPhoneu.

Na udaru informatičke kompanije

WikiLeaks je ranije ovog mjeseca objavio hiljade dokumenata za koje tvrdi da detaljno otkrivaju hakerske alate koje je upotrebljavala CIA za prikupljanje podataka iz pametnih telefona, aplikacija, televizora i drugih elektroničkih uređaja.

U dokumentima se opisuje način na koji su hakirani mobiteli, operativni sistemi, pa čak i pametni televizori u svrhu špijuniranja.

Riječ je o telefonima sa Googleovim operativnim sistemom Android i iPhoneu kompanije Apple, kao i operativnom sistemu Windows kompanije Microsoft i Samsungovim televizorima, koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Među ostalim otkrićima WikiLeaks tvrdi da je CIA u saradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, WhatsAppa i Telegrama.

Izvor: Agencije