Oglasi

WikiLeaks: Assange bio predmet sofisticirane špijunske operacije

Postojao je zahtjev da se predaju zapisnici posjetilaca i videosnimci sigurnosne kamere u Ambasadi Ekvadora u Londonu.
Assange je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od augusta 2012.EPA

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bio je predmet sofisticirane špijunske operacije u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, u kojoj živi od 2012, saopćio je WikiLeaks.

Taj sajt otkrio je veliku operaciju špijuniranja protiv Assangea u ekvadorskoj ambasadi, izjavio je Kristinn Hrafnsson, glavni urednik WikiLeaksa, i dodao da bi se Assangeovo "iseljenje" iz ambasade moglo dogoditi bilo kad, prenio je Reuters.

Hrafnsson nije odmah iznio dokaze za svoje tvrdnje, a Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te navode, prenosi Tanjug.

Utočište u ambasadi

"Znamo da je postojao zahtjev da se predaju zapisnici posjetilaca Ambasade i videosnimci sigurnosne kamere u njoj", rekao je Hrafnsson i dodao da pretpostavlja da su informacije predane administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Assange je u ekvadorskoj ambasadi od augusta 2012, nakon što se tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD-u, koji ga traži zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.