Wigemark za novi zakon o VSTV-u, Komšić za reformu pravosuđa

Jedna od 14 ključnih preporuka u aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u govori o potrebi izrade novog zakona o VSTV-u (Fena)

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark smatra da je nužno usvojiti novi zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću te ukazuje da ima prostora za poboljšanje rada tog regulatornog tijela za pravosuđe.

Podsjetio je na mišljenje Europske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u te ukazao da jedna od 14 ključnih preporuka govori o potrebi izrade novog zakona o VSTV-u.

“Mislim da su sve ove turbulencije i događanja u vezi s VSTV-om upravo to i pokazale – morate imati zakon kojim se regulira rad jednog takvog tijela”, rekao je Wigemark novinarima tokom posjeta Banjoj Luci.

Bez komentara na pismo Ružice Jukić

Nije želio komentirati pismo potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojem traži da obavijeste Ujedinjene narode i EU o “uplitanju u rad pravosudnih institucija”.

Požalila se na visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, šefa Misije OESS-a u ovoj zemlji Brucea Bertona te veleposlanike Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Španjolske u Sarajevu.

O radu pravosuđa, kako je Wigemark rekao novinarima, nije razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Rekao je kako ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali i naglasio da “nitko nije iznad zakona” te da je Bosni i Hercegovini “neophodno neovisno, učinkovito, odgovorno i profesionalno pravosuđe”.

“Da bi se to ostvarilo, nužno je da ova zemlja poduzme sveobuhvatne reforme, jer bez postojanja pravne države teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članicom EU-a”, kazao je Wigemark.

Povratak u fokus međunarodne zajednice

O pismu koje je Jukić uputila tročlanom državnom Predsjedništvu države oglasio se član Predsjedništva Željko Komšić, koji je pozdravio “povratak u fokus međunarodne zajednice pitanja vladavine prava, funkcioniranja i neovisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini”.

“Tu zainteresiranost ne smatram pritiskom na institucije Bosne i Hercegovine već kao pomoć u uspostavljanju neovisnosti pravosuđa i izoliranju pojedinaca koji te institucije zloupotrebljavaju”, naveo je Komšić.

Prema njegovim riječima, “još od uspostave VSTV-a i pokretanja strukturnog dijaloga o pravosuđu od EU-a, radi nezadovoljstva tadašnjim pravosudnim sistemom, period od desetak godina očito je iskorišten na način da tim istim pravosudnim sistemom ovladaju domaće političke elite”.

“O tom detalju Jukić nije rekla nijednu jedinu riječ, tako da se slobodno može izvesti zaključak da je VSTV-u problem kada međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini iskaže nezadovoljstvo njegovim radom, ali kada je u pitanju vidan politički utjecaj, to očito Jukić odgovara”, istaknuo je Komšić.

Komšić: Tobožnja zabrinutost za ustavni poredak

Smatra kako je dovoljno pogledati tko je od formiranja VSTV-a 2004. i početka strukturnog dijaloga 2011. bio “najglasniji govornik protiv pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, a ko ga, ovakvog današnjeg, svim političkim i medijskim sredstvima brani”.

“Kada je započet strukturni dijalog o reformi pravosuđa, iniciran i plaćen od međunarodne zajednice, to Jukić nije bio pokušaj vršenja utjecaja na pravosuđe, ali kada je njihova funkcija u VSTV-u došla u pitanje, onda bismo mi iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali da ih zaštitimo.”

“Zato je potrebno, upravo radi poglavlja 23 i 24 europske pravne stečevine (acquis communautaire), da se obavi reforma pravosuđa i taj sistem u potpunosti stavi u funkciju države i njenih građana, a ne nekih izdvojenih centara političke moći, koji se vidno plaše ova dva pomenuta europska poglavlja, jer bi u slučaju uspostavljanja vladavine prava oni bili ti na tapetu pravosudnih institucija”, naglasio je Komšić.

Ukazao je kako su “i međunarodna zajednica i građani očito izgubili povjerenje u rad i neovisnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, a naročito u rad VSTV-a”.

“Indikativno je da VSTV tek sada izražava tobožnju zabrinutost za ustavni poredak, a to su propustili učiniti kad su granice Bosne i Hercegovine dovođene u pitanje, kad su se provodili nelegalni referendumi protivno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kada su pojedinci poticali na pobunu unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, naveo je Komšić u odgovoru na pismo upućeno Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Jukić: Nemaju se pravo miješati u rad pravosuđa

“Valentin Inzko, predstavnici ambasada i šef Misije OSCE-a su izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini”, upozorila je Jukić članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Smatra da su se predstavnici međunarodne zajednice prozivanjem prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva pri VSTV-u te traženjem od drugostupanjskog povjerenstva da donese drugačiju odluku “umiješali u donošenje meritorne odluke pravosudne institucije, i to na najgrublji način”.

“Niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, uplitati se u rad pravosudnih institucija, vršeći pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, istrazi ili disciplinskom postupku”, navela je Jukić.

Prema njezinim riječima, “u državama iz kojih dolaze predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ovakvo nešto ne bi bilo moguće jer je pravosudni sistem u tim državama zaštićen od ovakvih napada, koji vode u anarhiju i cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sistem”.

‘Potkivanje’ i optužba protiv Tegeltije

Nitko ne smije biti iznad zakona i to posebno važi za predstavnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava, istaknuto je u zajedničkoj izjavi OESS-a, OHR-a i veleposlanstava pet zapadnih država, kao reakcija na posljednja događanja u VSTV-u.

Disciplinsko povjerenstvo VSTV-a odbacilo je disciplinsku tužbu protiv predsjednika te institucije Milana Tegeltije.

Nakon toga je ured disciplinskog tužitelja VSTV-a podnio žalbu na odluku prvostupanjskog povjerenstva.

Portal Žurnal nedavno je objavio snimku koja Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

Izvor: Agencije